Norwegian hentet inn i mai inn 400 millioner kroner i ny egenkapital som ledd i den statlige redningspakken på 3 milliarder kroner. En del av denne emisjonen - kapitalutvidelsen - var rettet mot nye investorer, og de fikk kjøpt aksjer til svært gunstige 1 krone.

Tirsdag formiddag var aksjemarkedet en stund villig til å verdsette eiernes midler i Norwegian - egenkapitalen - til nesten 15 milliarder kroner. Det er den høyeste verdsettelsen noensinne av aksjonærverdiene i Norwegian (se grafen under).

Euforien i Norwegian la seg utover dagen, men ved 13-tiden var Norwegian-aksjen fortsatt opp 24 prosent til 4,46 kroner. Markedsverdien av det børsnoterte flyselskapet var da ca. 13,6 milliarder, rett over den forrige rekorden fra september 2015.

Tegningskursen i aksjeutvidelsen for noen uker siden ble satt til lave 1 krone. Det var et tilbud som virket for godt til å være sant, ifølge investeringsdirektør Robert Næss i Nordea. Næss er minst like kritisk nå til Norwegian-aksjen. På spørsmål om han synes Norwegian er overpriset, svarer han:

Les også: Den kinesiske staten blir storeier i Norwegian

Farlig høy

- Absolutt. Jeg synes at prisingen er farlig høy. Sannsynligheten for å tjene penger på denne investeringen hvis du sitter på aksjen i ett til tre år er på linje med sannsynligheten for at det ikke vil regne i Bergen gjennom hele sommeren, sier bergenseren.

Næss, som regner på det meste, blant annet været, mener rekorden i Bergen er vel 20 dager sammenhengende uten nedbør. Statistikk fra Climate-Data.org viser at det i gjennomsnitt regner 3-5 millimeter hver dag i de tre sommermånedene i vestlandshovedstaden (1998-2018)...

- Hvorfor er Norwegian-aksjen overpriset?
- Jo, du betaler 14 milliarder kroner for et selskap som ikke vil tjene penger på flere år. Pengene renner ut av selskapet, og jeg tror de vil tape 4-7 milliarder kroner i år. I så fall taper de 15 millioner kroner per dag gjennom hele året, svarer investeringsdirektøren.

Selger seg ut

Norwegians långivere (obligasjonseiere) fikk som en del av redningspakken i mai muligheten til å gjøre om mange milliarder kroner i gjeld til aksjer i selskapet. Næss sier at det er en rekke med långivere som kan selge aksjene sine utover høsten, og det mener han de kommer til å gjøre.

- Det betyr at den elleville kursen muligens kan vare en stund til, i hvert fall til fotball og andre aktiviteter kommer tilbake. så de spillesugne kan strø seg om med pengene der, sier Næss...

Les også: Norwegian trenger mer penger

Den høyeste aksjekursen i Norwegian var for øvrig på på 213 kroner på toppen i august 2015. Da var det 61 millioner aksjer i selskapet, som 3. september 2015 ga en børsverdi på 13,5 milliarder kroner.

På det høyeste tirsdag var Norwegian-kursen oppe i 4,85 kroner. Med 3,06 milliarder aksjer i markedet, var verdien på det hele 14,9 milliarder. Og som en kuriositet: For første gang på svært lang tid er flyselskapet Norwegian verdt mer enn Bank Norwegian (12,4 milliarder).

Helt sykt

- Det er helt sykt at selskapet skal verdsettes høyere i en periode hvor de taper 3-7 milliarder kroner i år. Høsten 2015 ventet markedet i hvert fall et overskudd på én milliard i 2016, sier Næss om prisingen av flyselskapet Norwegian.

Han mener for øvrig at riktig antallet Norwegian-aksjer er 3,5 milliarder. Da har Næss inkludert aksjene fra den siste emisjonen. Det gir teoretisk en markedsverdi av Norwegian på 15,4 milliarder kroner, forutsatt en aksjekurs på 4,40 kroner.

- I tillegg er det «småbeskjedne» 58 milliarder i netto gjeld, påpeker Næss. Norwegian sliter fortsatt med mye gjeld selv om obligasjonseiere og leasingselskaper gjør om gjeld til eierkapital.

Og til tross for at den verste børsmoroa i Norwegian la seg utover dagen, kan aksjonærene som tegnet seg i emisjonen fortsatt selge til 4,4 ganger det de kjøpte for. De som ikke fikk tegnet seg i emisjonen, men kjøpte aksjer i forrige uke, har hatt en dobling av verdiene.

Høy interesse

Nettavisen spurte mandag investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet om omsetningen i Norwegian-aksjen blant deres kunder. Han fortalte at interessen bare har fortsatt å være høy, med stor daglig handel.

Men fra onsdag til fredag i forrige uke nettosolgte Nordnets kunder Norwegian-aksjer for 2 millioner kroner. Johannesen mener det ikke er spesielt mye i forhold til kundenes aktivitet og ikke minst eierandelen.

Tirsdag ved 13-tiden hadde Norwegian-aksjer for godt over 500 millioner kroner byttet eier. Aksjen var så langt den nest mest omsatte på Oslo Børs.