Gå til sidens hovedinnhold

Føler seg glemt og sviktet: - Dette går ikke Nord-Norge med på

Nordkapps drøm om lokale ringvirkninger fra oljeutvinning i Barentshavet er i ferd med å knuses, ifølge oljepolitiker Ingelin Noresjø (KrF).

I 2013 spratt innbyggerne i Nordkapp champagnen og heiste flagget da Equinor, daværende Statoil, signaliserte at de ønsket en oljeterminal på Veidnes i Nordkapp. Oljeutvinningen i nord skulle gi ringvirkninger, og lokalt ble det snakket om mellom 60 og 80 arbeidsplasser.

Men så, kun noen måneder senere, fikk Equinor kalde føtter og utsatte den endelige beslutningen, da ilandføring viste seg å ikke være den mest lønnsomme løsningen. I stedet øynet selskapet mulighetene for at oljen kunne bli omlastet til havs i stedet. Oljen til en eventuell oljeterminal skulle komme fra oljefeltet Johan Castberg, som etter planen skal komme i produksjon i 2022 og produsere i 30 år.

Vi spoler fem år fram i tid: Et bredt flertall i Stortinget signaliserte sommeren 2018 at en råoljeterminal i Finnmark var ønskelig, og ba oljeselskapene utrede oljeomlasting ved Nordkapp. Tilbakemeldingen fra oljeselskapsgruppen Barents Sea Oil Infrastructure, anført av Equinor, var at ingen av de utredede løsningene skissert var samfunnsøkonomisk lønnsomme.

Les mer: Raser mot oljegiganten: «Kjetting-Jan» tilbød Equinor arbeid for 1 krone i protest

Det er ventet at Equinor vil ta en endelig beslutning i løpet av våren, og Ingelin Noresjø (Krf), leder i Nordnorsk Petroleumsråd, begynner å bli utålmodig.

- Equinor setter hele legitimiteten til oljenæringen på spill når de holder lokalbefolkningen og politikerne i nord for narr, sier Noresjø og fortsetter:

- Dette er ganske alvorlig. Selv om Vest-Finnmark er langt unna Oslo og Stavanger, kan man ikke overse denne regionen. Det går ikke Nord-Norge med på.

Equinor: - Fortsatt for tidlig å konkludere

Noresjø sier hun snakker på vegne av tre nordnorske fylkeskommuner, samt 11 nordnorske kommuner, når hun nå roper et varsko til oljebransjen:

- Nå må oljeselskapene skjønne alvoret i å holde det man lover. Terminalen må bygges nå, oljen skal til land i Finnmark og varige ringvirkninger må skapes, sier Noresjø, som varsler at hun vil sende brev til oljeminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) og Stortinget om saken.

Hege Haukeland Liadal (Ap) var saksordfører da Castberg-utbyggingen ble godkjent av Stortinget, og sier Equinor har lovet å levere tre ulike løsninger til regjeringen før sommeren. Så skal regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak.

- Jeg forventer at regjeringen følger opp Stortingets ønske om ilandføring. Grunnen til at dette er på overtid er nok at Equinor skjønte før jul at de ikke klarte å levere i tråd med Stortingets ønske, og måtte jobbe videre, sier Haukeland Liadal, og legger til:

- Men hverken Equinor eller regjeringen må undervurdere viktigheten av en terminal.

I en epost til Nettavisen Økonomi skriver pressetalsmann Eskil Eriksen i Equinor at selskapet fortsetter prosjektarbeidet for omlasting av Castberg-oljen, og at det fortsatt er for tidlig å konkludere hva Equinor vil lande på.

- Vi har tidligere sagt at studiearbeidet vil ta anslagsvis et år, og planen er å gjøre en beslutning om videreføring innen 3. kvartal 2019, sier Eriksen.

Les også: Ap-vedtak skaper internasjonal oppmerksomhet

Ordførerens tålmodighet er tynnslitt

Ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp kommune sier hun ikke har hørt særlig fra Equinor på en stund, men minner om at oljegiganten har skapt forventninger som de ikke kan løpe fra.

- Hvis Equinor prøver å løpe fra lovnadene, forventer vi at myndighetene stopper dem. Vi i Nord-Norge kan ikke akseptere at ressursene fra Barentshavet bare blir hentet ut uten at lokale ringvirkninger blir skapt, sier Hansen.

Ordføreren sier hun er fullstendig enig i Ingelin Noresjøs advarsel om at oljebransjen er i ferd med å miste legitimitet i nord.

- Flertallet i Nord-Norge har gitt oljeutvinningen sin tilslutning fordi vi har blitt forespeilet at 'nå er det Nord-Norges tur' hva gjelder arbeidsplasser. Dette er ikke en ubetinget tilslutning - den er skjør, og det må oljebransjen og myndighetene ta innover seg. Tålmodigheten begynner å bli tynnslitt, sier Hansen.

Les mer: Britisk energitopp advarer norske miljøforkjempere: - Vil ha null effekt

Kommentarer til denne saken