«Hjelp, nå tåler jeg ikke flere renteoppganger!» Nylig traff jeg en venn som spurte hva hans kulle foreta seg før de varslede forestående renteoppgangene.

For 15 år siden kjøpte jeg min første leilighet i Oslo. Jeg er fra Porsgrunn så jeg tok med meg pappa til banken for å ha støtte i ukjent farvann. Vi brukte mye tid på å diskutere hvor mye jeg burde låne. Vi satte opp regnestykker for månedlige kostnader og det endte med at banken ga meg råd om å låne 2,5 ganger inntekten, en låneramme som var helt normalt i 2004.

Betaler mer når det er lav rente

Men mye har skjedd siden den gang. Rentene er lavere og boligprisen høyere, og det har også skjedd noe med holdningen til oss låntagere. I stedet for å tenke på hvor mye vi kan tåle av lån, spør vi «hvor mye vi kan få låne». Disse rammene ble i 2016 så vide at finanstilsynet satte en landegrense på fem ganger inntekten vår. En grense mange sier er alt for streng. Men samtidig dobbelt så mye som den normale lånerammen i 2004.

Du kanlese om boliglånsforskriftene her.

I dag, når rentene har begynt å krype oppover, er det mange som har begynt å svette av økte utgifter. Mange har tross alt vent seg til en behagelig livsstil med kafe, spise ute, reise, dyre treningsabonnement, og så videre. Bankene tar derimot ikke hensyn til en ekstravagant livsstil i sine lånekalkyler. De tenker på hva du trenger for å leve. Punktum.

Så, hvor mye tåler du i økte renteoppganger før det begynner å gå utover livsstilen din? 300 000 nordmenn med boliglån har aldri opplevd en renteøkning. Det er en tankevekker. Nå er det på tide å skaffe seg en oversikt. Lag et budsjett og se hvordan økte renteutgifter slår inn på din økonomi. Har du mulighet til å betale ned litt ekstra, bør du gjøre det mens rentene fortsatt er lave.

Binde renten?

Ser du at du kommer til å slite med mange flere renteøkninger er det fremdeles mulig å sikre lånekostnadene ved å binde renten. Nettavisen hadde en veldig god artikkel om dette etter siste rentemøtet. Den kan du lese her. Vær obs på at du ikke binder renten fordi det skal lønne seg, men for en trygg økonomisk hverdag. Om rentekalkylene fortsatt ser skumle ut, kan du vurdere å nedskalere boligen, og rett og slett flytte inn i noe mindre.

Uansett, det viktigste du kan gjøre er å forberede deg på en renteoppgang, og tilpasse økonomien og livsstilen der etter.