Fondsguru ser ingen bobler

Foto: Knut Falch (Scanpix)

Kristoffer Stensrud i Skagen-fondene går gjennom mulige finansbobler, men finner ingen som ligger an til sprekk.

22.06.05 14:30

Ved å levere meget god avkastning over mange år, har Skagen-fondene tiltrukket seg milliarder fra fondskundene, samtidig som forvalterne, spesielt investeringsdirektør Kristoffer Stensrud har opparbeidet seg noe av en guru-status.

Derfor var det mange pressefolk som møtte opp da Stensrud onsdag holdt foredrag under tittelen «Hvor kommer neste boblesprekk».

Men konklusjonen ble: - Vi ser egentlig få.

På spørsmål fra TV 2 Nettavisen om ikke konklusjonen var at Stensrud egentlig ikke så noen bobler i det hele tatt, var svaret: - Jo, egentlig. Verden ser ganske grei ut.

Riktignok hadde Stensrud visse innvendinger mot dagens store interesse for å investere i næringseiendom, men å advare mot slike investeringer ville han ikke gjøre.

Da hadde han gått gjennom flere potensielle boblekandidater:

Det globale husmarkedet
Dette har vært den siste tidens favoritt blant dem som ser etter bobler, blant annet det kjente økonomimagasinet Economist, som nylig fastslo med bred penn at dette er tidenes største finansboble, som vil sprekke. Det pekes på at eiendomsprisene ikke lenger kan forsvares med leieinntektene man oppnår i markedet.

Stensrud tviler på krakk-spådommene. Han mener det primært har vært i England (hvor Economist holder til) og i Australia at husmarkedet har vært vesentlig overkjøpt. Dessuten tror han at en korreksjon vil komme som en flat prisutvikling, ikke en kollaps, og at dette ikke nødvendigvis skaper noen krise i økonomien.

Obligasjoner
Obligasjoner stiger i verdi når renten faller, som den har gjort de siste årene, og faller i verdi når renten stiger. Mange har spådd renteoppgang fremover, og dermed et fall i obligasjonsprisene.

Det tror heller ikke Stensrud på. Han mener det er nye tider når det gjelder renter. Blant annet på grunn av inflasjonsstyringen til sentralbanker, er forventningene til inflasjonen mye lavere. Derfor er kravet til renter for å låne ut penger med bundet rente blitt mye lavere. Tidligere krevde investorene gjerne 4-5 prosent over inflasjonen. Nå er kravet rundt 1,5 prosent og svakt fallende, peker Stensrud på. - Vi har kommet til et naturlig, lavt rentenivå, sier han.

Kina
De siste årene har vist jevn, høy vekst og lav inflasjon, mot tidligere tiders kraftige svingninger. Han mener Kina er i begynnelsen av en lang, politisk ønsket reise mot høyere materiell standard i Kina, noe som vil driver råvareprisene fremover. Han pekte også på at veksten i Kina kommer hånd i hånd med høy sparing, ikke lånefinansiering.

Oljefyrte Oslo Børs
Heller ikke dette er noen krakk-kandidat, ifølge Stensrud. Han mener Oslo Børs primært har hentet seg opp til normale nivåer, etter et kraftig, særnorsk fall i 1998, og svært lave kursnivåer i 2002/2003.

Olje og offshore
Stensrud tror ikke på noe markant fall i oljeprisen fra dagens rekordnivåer. Han mener selv de mest moderate visjonene om fremtidig oljeforbruk er ekstremt positive. - Hvis bare kyst-Kina øker sitt forbruk til japansk eller koreansk nivå, vil det utgjøre to ganger Saud-Arabias produksjon, sier han.

Han peker også på at selv om oljeprisen har nådd rekorder er kursene på ledende offshoreselskaper, som amerikanske Transocean og norske Smedvig, ikke høyere enn i 1997/1998.

Globale aksjer
Heller ikke mener han det er noen generell aksjeboble i verden, når man sammenholder kursutviklingen de siste årene, med de lave rentene og tilhørende høy avkastning på obligasjoner. Han peker også på svært lav risiko, målt som kurssvingninger, i aksjemarkedet den siste tiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.