For høy rente - 28 mister jobben

En altfor høy rente har ført til full stopp av lånekunder til Statens Pensjonskasse. Nå risikerer 28 ansatte å miste jobben.

08.09.03 10:52

Statens Pensjonskasse (SPK) innformerte de ansatte på et allmannamøte torsdag i forrige uke.

- Det dreier seg om inntil 28 årsverk. Vi prøver samtidig å finne andre løsninger så langt det er mulig, sier adm. direktør i SPK, Gisele Marchand til TV 2 Nettavisen.

Normalt har lån fra SPK vært ansett som svært gunstige, men hittil i år har det vært dårlig butikk for lånetagerne. SPK benytter seg av den såkalte normrenta for å sette sin rentesats, og denne har vært på etterskudd gjennom vår og sommer.

Dermed har også antallet nye lånetagere falt drastisk.

- Sammenlignet med samme periode i fjor har vi hittil i år fått 73 prosent færre lånesøknader.

Det gir en effekt på mellom 14 og 15 millioner kroner i lavere inntekter for oss, sier Marchand.

Norges Bank har siden desember i fjor skrudd ned styringsrenta med 4,0 prosentpoeng. Det til tross måtte lånetagerne i SPK tåle en rente på 7,0 prosent fram til 1. juli. Siden da har normrenta vært på 5,5 prosent – også det langt høyere enn hva de fleste bankene har kunnet tilby.

Finansminister Per-Kristian Foss varslet lørdag at normrenta vil senkes med ytterligere 1,5 prosentpoeng til 4,0 prosent.

For de ansatte i SPK blir det trolig for lite, og for sent.

- Vi må se litt an hva vi tror om fremtiden også, dette er ikke bare basert på historikk. En ting er renta, en annen ting er etterspørselen etter lån som følge av tarifforhandlinger. Det har tidligere blitt forhandlet gjennom økninger i mulig lånebeløp, men nå er rammen såpass høy at vi ikke kan regne med en ytterligere økning, sier Marchand.

Marchand sier at SPK vil forsøke det som er mulig for å unngå å måtte gå til oppsigelser.

- Vi har ulike typer tiltak, og vil forsøker så langt som mulig før det eventuelt blir aktuelt med oppsigelser, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.