*Nettavisen* Økonomi.

Forbered deg på høyere boligpriser

Statistisk sentralbyrå tror boligprisene skal opp med rundt ni prosent i år.

16.09.04 11:49

Torsdag la Statistisk sentralbyrå frem sine prognoser den økonomiske utviklingen fremover. I år ser byrået for seg at boligprisene vil stige med totalt ni prosent.

Da rapporten for juni ble lagt frem, lå imidlertid anslagene på 9,3 prosent.

Nedjusteringen skyldes at boligmarkedet har økt mer i sommer enn tidligere antatt.

- Vi har kommet på et høyere nivå enn det vi trodde vi skulle gjøre. Dessuten gjorde vi en feil i beregningene forut for konjunkturrapporten i juni, men har nå re-estimert modellen, sa forskningsdirektør Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå da konjunkturrapporten ble presentert torsdag.

I mars lå spådommene for 2004 enda lavere enn dagens tall. Da så Statistisk sentralbyrå for seg en vekst på bare 4,8 prosent.

Til sammenlikning ser Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) for seg en prisvekst på rundt 10 prosent i år. Siden august i fjor har boligprisene i NEFs statistikker steget med hele 14,2 prosent.

For prisveksten neste år er tallene oppjustert. I mars så byrået for seg en økning på 4,1 prosent, mens juni-rapporten hadde et anslag på fem prosent. I dagens konjunkturrapport er veksten 5,5 prosent.

For 2006 er Statistisk sentralbyrå stadig mer moderat. De ferske tallene viser en vekst på 3,4 prosent, noe som er 0,7 prosentpoeng lavere enn i juni. I mars-rapporten la byrået til grunn en økning i boligprisene på 4,6 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.