Torsdag formiddag ble renten satt opp med 0,5 prosentpoeng. Styringsrenten er nå på 2,25 prosent, som er det høyeste nivået siden desember 2011. Renteøkningene hittil i år, har ikke vært så kraftige i løpet av så kort tid siden 1998.

De økte rentene gjør at det kan være penger å få igjen på å justere skattekortet.

– Se i nettbanken din hva du nå betaler i boliglånsrenter, og legg inn det nye beløpet i skattekortet ditt. Hvis du ikke gjør en endring selv, vil du ikke merke denne skattefordelen før i skatteoppgjøret til neste år, sier spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand til Nettavisen.

Med andre ord: enten får du igjen på skatten neste år eller så kan du justere skatten du betaler månedlig nå, slik at det blir mer riktig i forhold til rentenivået.

Renten ble også hevet i august. De nye rentene, som følge av den doble hevingen i august, vil gjelde for eksisterende lån fra 6. oktober for kunder i flere storbanker.

Etter dagens renteheving har ingen banker foreløpig meldt om nye renter. Når de nye satsene kommer, vil det normalt sett ta ytterligere seks uker før kundene merker dette på de månedlige utgiftene.

Med alle de nye renteøkningene, vil en vanlig boliglånsrente ligge på rundt 3,5 prosent eller mer.

Les også: Norges Bank setter opp renten

Skattefradrag trekker utgiftene ned

Renteutgifter er fradragsberettiget med 22 prosent.

Med andre ord, for hver tusenlapp du betaler i renter, tar skattefradraget 220 kroner av regningen for deg.

Storebrand har satt opp et regnestykke for å illustrere endringen i lån per måned med renteøkning og skattefradrag.

For de med boliglån på to millioner kroner og en rente på 3,5 prosent som skal nedbetales over 30 år, tilsvarer det et totalt månedsbeløp på 9031 kroner, medregnet gebyrer. Regner man med det nye skattefradraget, vil beløpet havne på 7748 kroner, altså en månedlig økning på 365 kroner.

På samme måte vil en med boliglån på fem millioner kunne få en månedlig økning på 914 kroner.

Les også: Forbrukerøkonom etter ny dobbelheving: – Det er spinnvilt

– Sett av beløpet som kommer

Tvetenstrand sier videre at man bør legge inn lånet i en boliglånskalkulator for å se hvor mye utgiftene øker med en rente på 4,5 til 5 prosent.

– Sett av det ekstra beløpet allerede i dag til en bufferkonto. Da vil du venne deg til økte utgifter, og du ruster opp økonomien med høyere bufferkonto.

Hennes andre råd er å gå over faste avtaler.

– Kan du forhandle på renta, forsikringer, mobilabonnement? Kutt strømmetjenester og abonnement du ikke bruker, og dykk ned i kontoutskriften for å finne ut hvor pengene går. Kutt det du ikke trenger for å ha mer til regninger og det som betyr noe. Ta kontakt med banken om det blir tøft. Kanskje du kan forlenge nedbetalingstida på lånet, eller de kan hjelpe med andre løsninger.

Det tredje rådet hennes er riktig nok med forbehold:

– Avdragsfrihet kan vurderes for å få mulighet til å spare opp en bufferkonto om du ikke har det, eller hjelpe gjennom en kortere periode, men det bør ikke være en langsiktig løsning. Vi må venne oss til høyere renter enn vi har hatt de siste åra så det beste om du får det til, er å tilpasse forbruket.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Dagens renteøkning er en god nyhet: Nå er det endelig lys i enden av tunnelen