- Innsamling og bruk av persondata skjer uten kontroll, og av selskaper de færreste har hørt om. Vi har ingen mulighet til å sjekke hva som samles inn, hvem informasjonen deles med og hvordan de benyttes, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.
Tirsdag morgen melder Forbrukerrådet at en undersøkelse avdekker omfattende brudd på lovgivningen om personvern. Det rådet omtaler som «et utall selskaper» har samlet inn store mengder informasjon via ulike apper.
Denne informasjonen brukes for å lage digitale profiler, som igjen brukes i målretting av reklame og andre budskap.
– Forretningsmodellen er etter vår vurdering klart i strid med personvernlovgivningen, som setter strenge krav til deling og bruk av personvernopplysninger, sier Blyverket.
Les mer: Forbrukerrådet advarer mot strømavtalene - her ser du hvorfor
Grindr under lupen
Funnene i undersøkelsen har gjort at Forbrukerrådet nå klager inn Grindr, verdens største datingapp for homofile, biseksuelle og transpersoner, til Datatilsynet for brudd på personvernlovgivningen. Appen var den første GPS-baserte appen for dating, og kom før andre populære apper som Tinder og Happen.
Forbrukerrådets funn får konsekvenser også utenfor Norge: 20 forbrukergrupper verden over følger nå opp klagene, og varsler sine myndigheter om funnene med krav om at praksisen må opphøre, ifølge pressemeldingen til Forbrukerrådet.
Selskapene MoPub, som er eid av Twitter, samt AppNexus, OpenX, AdColony og Smaato blir også klaget inn til Datatilsynet.
Les også: Norske mobilkunder betaler mest, men får minst data
Slik selges informasjonen din til høysbydende
Ifølge Forbrukerrådets funn øremerker de innklagede selskapene brukerne slik at de kan spores på tvers av plattformer. Informasjonen om brukerne fra de ulike plattformene gjør at selskapene kan skape et komplett bilde av deg som person: Hva du kjøper, hva du liker, hvilken fysisk og psykisk form du er i, hvilken seksuell legning du har og hvilke politiske preferanser du har.
Din profil, eller «digitale tvilling» - som Forbrukerrådet kaller det, selges til høystbydende på digitale reklamebørser, hvor vinnerne får vise deg målrettet reklame. Det så og si umulig å få oversikt over hvem som vet hva, og hvordan informasjonen blir benyttet.
– Det finnes en rekke eksempler på hvordan denne typen informasjon brukes til å manipulere alt fra valg til å målrette spillreklame mot personer med avhengighet. Datalekkasje kan også føre til svindel og tyveri, og kan for eksempel benyttes til forfølgelse, for eksempel i land der homofili er forbudt, sier Inger Lise Blyverket i en melding.
Forbrukerrådets direktør understreker at informasjonsinnsamlingen kan få store, uante konsekvenser.
– Dataene kan også brukes i helt andre sammenhenger enn de ble samlet inn i. Helsedataene kan for eksempel tenkes knyttet opp mot tilbud om forsikring og andre tilbud, eller benyttes til å diskriminere deg fra tilbud, for eksempel basert på rase og kjønn, sier Blyverket.
Grindr har blitt lastet ned mer enn 10 millioner ganger fra Google Play. Selskapet er eid av kinesiske Kunlun, men har hovedkvarteret sitt i USA. Det finnes både en gratisversjon og en betalingsversjon av datingappen - og Forbrukerrådet tok utgangspunkt i gratisversjonen da de gjorde undersøkelsene.
Forbrukere må akseptere appens retningslinjer for personvern, samt vilkår og betingelser, og det er ingen separat informasjon i appen om hvordan personlig data blir brukt og delt.
I sine retningslinjer for personvern, skriver Grindr at dine personlige opplysninger vil bli delt med utenforstående, men at disse ikke får tilgang til HIV-status eller seksuelle preferanser.
Forbrukerrådet mener de vage formuleringene i retningslinjene for personvern gjør det umulig for brukerne å vite hva de sier ja til. Brukernes persondata fra Grindr blir delt videre til Twitter-eide MoPub, som er den eneste oppgitte tredjeparten, og Grindr-brukerne blir bedt om å sette seg inn i MoPubs retningslinjer i tillegg, fordi Grindr «ikke kontrollerer bruken av disse sporingsteknologiene».
MoPub har på sin side 160 partnere, og det er en uoverkommelig oppgave for brukerne å skulle sette seg inn i hvordan deres data kan havne hos noen av disse også, ifølge Forbrukerrådet.
Les mer: Facebook om nedslående undersøkelse: - Folk er naturlig skeptiske
Les også: Undersøkelse: - Folk er alvorlig bekymret for Google og Facebook