Etter en gjennomgang av markedsføringen til elektronikkgiganten Power, har Forbrukertilsynet funnet flere lovbrudd.
Det som får tilsynet til å reagere er at Power hevder de er «Norges billigste» i en rekke reklamer på nett.
– Markedsføringen er egnet til å gi forbrukerne inntrykk av at Power sjekker prisene i markedet og legger seg under konkurrentene, sier Elisabeth Lier Haugseth som er direktør i Forbrukertilsynet.
Utelater konkurrenter
Ifølge tilsynet bruker Power kjedens prisrobot til å skanne priser hele døgnet for å sikre markedets beste pris, men opplyser ikke om at det kun er utvalgte konkurrenter som er med i prisroboten.
«Gjennom markedsføringen gir Power inntrykk av at forbrukeren ikke trenger å lete etter den laveste prisen, fordi Power gjør det for dem, men prisroboten har flere unntak som ignorerer de laveste prisene i markedet.» opplyser tilsynet.
– Dette (Powers markedsføring journ. anm.) er ofte ikke riktig, og forbrukerne som stoler på markedsføringen kan bli villedet til å betale mer for varene enn nødvendig. Dette er grunnen til at vi mener markedsføringen er ulovlig, sier Haugseth i Forbrukertilsynet.
Flere brudd
Forbrukertilsynets gjennomgang av Power viser også at kjeden har flere andre brudd:
- Bruk av villedende markedsføringstiltak
- Villedende førpriser
- Manglende opplysninger om førpris ved salgsmarkedsføring
- Villedende sammenligningspriser
- Uriktige billigstpåstander i markedsføringen av enkeltvarer
– Prismarkedsføring av denne typen har ofte sterk effekt på forbrukerne, og det er derfor alvorlig når påstandene ikke er riktige. Power er en stor aktør innen elektronikk, og har nådd ut til mange mennesker med denne markesføringen, sier Haugseth.
Totalt har tilsynet funnet seks ulike forbudspunkter, med bot på 500.000 kroner for hvert punkt de bryter.
Power: – Beklager
Noen timer etter Forbrukertilsynets vedtak, kommer Power med svar om at de lover bedring for forbrukerne, og skal innføre nye rutiner.
– Powers visjon er å være verdens mest kundevennlige butikk. Derfor er det en selvfølge at informasjonen vi gir ut til kundene er 100 prosent korrekt, sier Elizabeth Gill som er markedssjef i elektronikkjeden.
Gill sier at Forbrukertilsynet har gjenomgått omtrent 2.660 annomnserte varer i perioden april-juli i 2018.
– Vi ble gjort oppmerksom på at 4 prosent av de 2.660 produktene manglet korrekt prismerking og informasjon om tidsperiode, og det beklager vi, sier Gill.
Hun legger til:
– Selv om informasjonen (om pris journ. anm) er lett tilgjengelig på nett, skal vi selvfølgelig sikre at den samme informasjonen blir synlig i annonsene våre, sier hun.
De nye rutinene innebærer at førpris og sparpris skal oppgis om budskapet oppfattes av forbruker som om varen er nedsatt i pris. De skal også bruke samme dato gjennomgående ved henvisning til prisjakt.no.