*Nettavisen* Økonomi.

Forbyr oppkjøp av kiosk-distributør

Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX

Konkurransetilsynet setter foten ned for NorgesGruppens oppkjøp av kioskvare-distributøren Engrospartner AS.

02.04.04 15:10

Konkurransetilsynet forbyr NorgesGruppens engrosselskap, Joh-System AS, å overta virksomheten til Engrospartner AS. Begrunnelsen er faren for økte priser og at oppkjøpet svekker konkurransen betydelig.

Det opplyser tilsynet i en pressemelding fredag.

I oktober 2003 inngikk engrosselskapet Joh-System en avtale om å overta virksomheten i Engrospartner, som er Reitangruppens distributør av kioskvarer til kiosker og bensinstasjoner i Norge. Selskapenes samlede omsetning i dette markedet er på om lag 3,1 milliarder kroner.

De to grossistene leverer sjokolade, sukkervarer, snacks, tobakk, hurtigmat, baker- og dagligvarer til kiosker som Narvesen, 7-Eleven og MIX og bensinstasjoner som Statoil, Shell, Hydro-Texaco og ESSO i Norge.

"Joh-Systems oppkjøp av sin største konkurrent fører til en kraftig konsentrasjonsøkning i markedet. Konkurransetilsynet har da tatt hensyn til at ICA Meny er på vei inn i markedet. Oppkjøpet vil likevel føre til at konkurransen svekkes betydelig sammenlignet med situasjonen i markedet før oppkjøpet", skriver tilsynet i meldingen.

I 2003 stod de to selskapene til sammen for rundt 99 prosent av distribusjonen av disse produktene til servicehandelen. Joh-System hadde en markedsandel på 54 prosent, mens Engrospartners markedsandel var på 45 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag