OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Torsdag kom skrekktall for det amerikanske arbeidsmarkedet som viste at 6,6 millioner nye amerikanere den seneste uken har søkt om arbeidsledighetstrygd.

Les også: - Det slår meg som fryktelig morsomt at responsen til enkelte amerikanere på et virus er å kjøpe seg våpen

Det var dobbelt så mange som det ekspertene hadde sett for seg. Antallet var rekordhøyt for andre uke på rad.

Fredag offentligjorde amerikanske statistikkmyndigheter de offisielle ledighets- og sysselsettingstallene for mars for utenfor jordbrukssektoren, også kalt verdens viktigste nøkkeltall (se under).

Les også: Trump vil stoppe oljeblodbad - jeg tror de vil inngå en avtale

Og nøkkeltallet nå viser at sysselsettingen i mars falt med 600.000 personer. Den offisielle arbeidsledigheten i USA er på 4,4 prosent. USA har i lengre tid hatt den laveste arbeidsledigheten siden slutten av 60-tallet, med ledighetsrater på 3.5-3,7 prosent.

Les også: En av Norges beste aksjeplukkere anbefaler disse sju aksjene (+)

De svake tallene skapte nedgang på Wall Street. Dow Jones endte ned over 460 poeng, 1, 7 prosent. S&P 500 og Nasdaq endte også ned, begge rundt 1,5 prosent.

Fredag ettermiddag stiger også oljeprisen igjen, etter å ha svingt kraftig i løpet i dagen. Oljeprisen er opp over 15 prosent, til litt over 34 dollar fatet.

Største på 45 år

Økningen i arbeidsledigheten i USA er den største siden januar 1975. Antall midlertidige arbeidsledige doblet seg i mars til 1,8 millioner.

Statistikkmyndighetene skriver at nedgangen i sysselsettingen skyldes effektene av koronaviruset. Antall ledige i reiseliv og turistnæringen falt med 459.000 fra februar.

Antall totalt arbeidsledige i denne målingen er 7,1 millioner, opp 1,4 millioner fra målingen ved utgangen av februar.

Les også: Grafen Sverige ikke vil se

Verdens viktigste

De månedlige arbeidsrapportene, såkalte non-farm payrolls, er altså av mange i finansmarkedene ansett som verdens viktigste nøkkeltall. Store avvik fra forventningene kan sende verdens børser enten kraftig opp eller ned.

Rett før tallene ble offentliggjort var hovedindeksen på Oslo Børs ned 0,1 prosent. Men rette etter at tallene ble kjent, var faktisk hovedindeksen svakt opp.

DNB Markets skrev i sin morgenrapport at marstallene var ventet å vise et brått omslag, fra en oppgang på over 270.000 i februar til en nedgang på 100.000 i mars. Februaroppgangen var langt bedre enn ventet.

Men, Handelsbanken Capital Markets poengterer at skyggeforventningene - altså de mer uoffisielle forventningene - ligger lavere. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg kunne det bli en nedgang på 200.000. Fasiten ble altså mye verre.

20 millioner arbeidsplasser kan forsvinne

Den store økningen i ledige har fått økonomer til å se for seg at så mange som 20 millioner arbeidsplasser kan forsvinne i løpet av april. Ledigheten kan komme opp i 15 prosent denne måneden langt over den gamle rekorden på 10,8 prosent da økonomien var i en dyp resesjon i 1982. Før koronakrisen var ledigheten nede i 3,5 prosent, det laveste nivået på et halvt århundre.

Noen analyser er derimot enda mer pessimistiske når det gjelder arbeidsmarkedet i USA. Koronaviruset kan føre til at 47 millioner jobber forsvinner i USA og at man får en arbeidsledighet på 32 prosent, viser en analyse som kom denne uken fra Federal Reserve Bank of St. Louis, melder CNBC.

Ifølge analysen er det risiko for at så mange som 67 millioner jobber kan forsvinne i en periode i USA.

Tosifret ledighet

Og, hovedpoenget ifølge Handelsbanken er uansett at disse tallene vil bli mye styggere fremover. Allerede fra april antar bankens eksperter at den amerikanske arbeidsledigheten har kommet opp i en tosifret rate.

De seneste norske ledighetstallene er allerede på et tosifret nivå. Inklusive antall arbeidssøkende de seneste 14 dagene er det nå over 400.000 ledige og på tiltak.

1.169 koronadødsfall på 24 timer

I USA ble det også satt en dyster verdensrekord på torsdag med hele 1.169 koronadødsfall på 24 timer. Det ble også registrert over 30.000 nye smittetilfeller i USA fra onsdag til torsdag. Ifølge Johns Hopkins er antall registrert smittede i USA nå 245.601, mens antall døde som hadde covid-19 har passert 6000. 6 058 personer er nå døde av koronaviruset i USA.

New York, som er USAs episenter, har nå mer enn 50.000 smittede og 1.500 dødsfall, ifølge tall fra Johns Hopkins. Borgermester Bill Blasio har oppfordret alle sine innbyggere om å bruke maske for å hindre spredning av det dødelige viruset, skriver NTB

Over 1,3 millioner amerikanere har så langt blitt koronatestet, ifølge visepresident Mike Pence. Ifølge Donald Trump testes over 100.000 personer daglig.

Ifølge Det hvite hus er det ventet at viruset kan ta livet av mellom 100.000 og 240.000 amerikanere.