Forledet om Monaco-konto

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Bergensbyggmester og hesteeier Øyvin Nydal (72) trodde han sendte 520.000 dollar til travtrener Atle Hamre. Der tok han feil.

11.09.03 14:51

Nydal sa at han ved to anledninger hadde overført 260.000 dollar til travtrener Atle Hamres konto i Monaco. Pengene skulle Hamre bruke til hestekjøp. Nydal visste ikke at denne kontoen egentlig tilhørte Hallvard Flatlands postkasse selskap Benjamin Overseas.

Dermed gjentok han i retten et svært viktig poeng for Økokrim i helerisaken mot Hallvard Flatland.

Hvitvasking

Økokrim mener at Flatland stilte denne kontoen til disposisjon for å hvitvaske penger som Atle Hamre hadde presset ut av skipsreder Thor Christensen.

Da utpressingssaken ble kjent i mediene fikk Nydal sjokk. Han hadde stolt blindt på Alte Hamre, og sjekket aldri hestehandler som Hamre gjorde på hans vegne.

Han ble også overrasket over at Monaco-kontoen han sendte penger til viste seg å tilhøre Hallvard Flatland, og at det var brukt penger til andre formål enn hestekjøp.

- Jeg hadde ikke gitt tillatelse til at Benjamin Overseas skulle bruke av pengene. Ei heller at kontoen skulle flyttes over til en annen bank, fortalte Nydal.

- Du bad aldri om disposisjonsrett til denne kontoen? spurte dommeren.

- Nei, jeg hadde full tillit til Atle Hamre, svarte Nydal.

Gjeldsbrev av Flatland

Etter at Hamre ble avslørt møtte Nydal TV-kjendis Hallvard Flatland på Gardermoen. For pengene som var brukt uten Nylands samtykke fikk byggmesteren et gjeldsbrev på 310.000 dollar, i form av eierandeler i hest og kunst.

- Flatland overbeviste meg om at han skulle ordne opp og jeg roet meg ned. Jeg håper ennå at jeg skal få pengene mine tilbake.

I ettertid har han angret bittert på at han stolte på Atle Hamre.

- Hadde jeg som andre hesteeiere sjekket Hamres handler, hadde vel jeg også forsvunnet fra hans stall en gang tidlig på 1990-tallet, og jeg hadde vært en lykkelig mann i dag. Jeg har vært naiv litt for lenge, og jeg var vel en av de siste som fattet det da Hamre ble tatt.

Handlet på krita

Foto: Jan Christian Grandre

Ifølge vitnet hadde Atle Hamre handlet flere hester for ham i USA på krita.

- Senere har jeg hørt at det går ikke an, hesteeierne skal ha pengene sine med en gang. Jeg vet jo at Økokrim trodde det var utpressingspenger han hadde betalt disse hestene med. Men jeg er 100 prosent sikker på at det ikke er noe utpressingspenger i mine greier, slo Nydal fast.

Øyvin Nydal er en av Bergens største byggmestere og var i mange år vært en suksessrik eier av travhester. Interessen for hesten økte kraftig etter at han i 1988 kom i kontakt med Atle Hamre.

Gjennom sykemelding håpet Nydal å slippe å gå i vitneboksen, men Oslo tingrett nektet å akseptere sykemeldingen. I stedet ble han fremstilt for offentlig lege som sa 72-åringen var frisk nok til å møte i Oslo tingrett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.