Etter to år med pandemi har reiseaktiviteten begynt å ta seg opp igjen. Mange nordmenn har allerede dratt utenlands for å nyte sol og varme i vinter, og det er ventet at langt flere reiser i løpet av våren og sommeren.
Billettene til sydenreiser i sommerferien har nemlig blitt revet vekk i vinter, omtalte Nettavisen i februar.
Men når du skal ut og reise, er det lurt å være forsikret. Du vet aldri hva som kan skje på turen, det kan være sykdom, ulykker, tyveri, eller kansellerte fly.
En del betaler reisene med kredittkortet, og da har man som regel en reiseforsikring inkludert. Samtidig har mange også egen reiseforsikring utenom. Er det egentlig nødvendig?
Vi har snakket med flere eksperter forteller hva du bør være oppmerksom på, og det er flere store feller du kan gå i.
Ulike begrensninger
Det er én ting du bør være klar over idet du går ut døra fra hjemme ditt: Kredittkortets reiseforsikring har flere begrensninger, og vil gjerne ikke redde deg økonomisk med mindre du har minst én overnatting eller reiser med fly. Dette kommer fram av både DNB og Sparebank 1 sin oversikt over forskjellene på de to forsikringene.
– Reiseforsikringen via kredittkort har ofte begrensninger som det ikke er i helårs reiseforsikring. Det kan være variasjoner mellom aktørene, men du kan ende opp underforsikret eller uforsikret om du er uheldig, sier Thomas Iversen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet, til Nettavisen.
I motsetning til vanlig reiseforsikring, må som regel halvparten av reisen være betalt med kredittkortet for at du skal være dekket av denne typen reiseforsikring.
Les også: Dennis (27) har syv inntektskilder: – Alle kan gjøre dette
Fellene du bør unngå
Iversen er imidlertid tydelig på en ting du bør tenke på før du skal ut og reise - uansett hvor du skal:
– Sjekk at du er forsikret. Hva som helst er bedre enn ingenting. Her må du gjøre hjemmeleksen selv for å finne ut hva som passer deg og hvordan du er best mulig dekket, sier han.
Det er flere feller du kan falle i om du kun stoler på kredittkortets reiseforsikring:
– Dekningen er ofte noe begrenset, du kan for eksempel få en langt lavere erstatningssum ved avbestilling. Det samme gjelder tap av reisegods, da du gjerne får lavere dekningsgrad. Tar du med hele familien på en langdistansereise med flere verdisaker, kan du fort være underforsikret, sier Iversen.
– Reiser du alene på kortere turer, kan det derimot kanskje holde med kredittkortets reiseforsikring, påpeker han.
Han oppfordrer reisende til å ta en titt på hva man faktisk trenger for den reisen man skal på, og se på om det er penger å spare på å bytte forsikringsselskap.
Iversen trekker også fram at samboere bør sjekke vilkårene i reiseforsikringene sine. Han sier at reiseforsikringen ofte også dekker den du reiser sammen med, om dere bor sammen.
Begrenset dekning
Nettavisen har sammenlignet forskjellene mellom reiseforsikringen til Fremtind og reiseforsikringen via kredittkortene til DNB og Sparebank 1. Det er nettopp erstatningssummene som i hovedsak skiller de to reiseforsikringene.
For eksempel er det ubegrenset erstatningssum med vanlig reiseforsikring om turen må avbestilles. Du får derimot dekket kun inntil 50.000 kroner (DNB) og inntil 15.000 om du reiser alene eller inntil 50.000 hvis flere reiser sammen (Sparebank 1) med kredittkortets forsikring.
Om du leier bil på ferie er det ubegrenset dekning i henhold til kontrakt med bilutleier med vanlig reiseforsikring, mens du kun får inntil 12.000 kroner per skadetilfelle (i henhold til kontrakt med bilutleier) om du kun er forsikret med kredittkortet. Sparebank 1 oppgir også at det er egenandel om du er forsikret kun gjennom kredittkortet.
Både hos DNB og Sparebank 1 er det til dels store forskjeller i dekningsgraden av skader på verdigjenstander, og ved ulykke/død på reise.
Les også: Disse indeksfondene har knust de globale i år: – Utviklingen vil fortsette
– Sjekk vilkårene
Lene Drange, programleder i TV-programmet «Luksusfellen», mener det er viktig å gjøre vurderinger ut fra hvilke reiser du skal på, når du skal bestemme hvilken forsikring du skal velge.
– Kredittkortforsikringer kan være smart i enkelt tilfeller, men du må passe på beløpsgrensene, og at vilkårene er oppfylt, sier hun.
Drange påpeker at beløpsgrensene, eller dekningsomfanget, stort sett er lavere i kredittkortforsikringer enn ved tradisjonelle helårs reiseforsikringer.
– På avbestilling er det variasjoner, men det begrenser seg til 10.000 til 20.000 kroner per person - og 30.000 til 40.000 kroner per familie. På en weekendtur er nok dette tilstrekkelig, men på en lengre reise er det ikke sikkert at dette er nok, sier hun.
Dekningen for tap av reisegods, altså eiendelene dine, er også mye mer begrenset på kredittkortets forsikring. Drange oppfordrer derfor til å tenke over hva du har med deg på tur.
– Det er også lurt å huske på at om dere er flere som reiser sammen er det viktig å sjekke i vilkårene at alle i reisefølge er dekket eller at andre har egen forsikring, for eksempel på venneturer, råder hun, og påpeker:
– Kredittkortforsikringen fungerer greit på kortere «billigere» reiser, men skal du lengre ut på tur ville jeg anbefalt en helårsreiseforsikring.
Les også: Sommerferieplaner? Fem ting du må passe på
Fallgruve med vanlig reiseforsikring
Det er imidlertid ikke alltid du kun kan stole på vanlig reiseforsikring. Det er spesielt én fallgruve du bør tenke på:
– Vanlig reiseforsikring dekker ikke det økonomiske tapet ditt om reisen blir kansellert, og selskapet ikke kan gjøre opp for seg, sier Iversen.
Derfor anbefaler Forbrukerrådet at du alltid betaler reiser med kredittkort eller vanlig debetkort, og ikke med faktura eller bankoverføring. Da kan du søke banken om å få dekket tapet om reisen blir kansellert eller selskapet går konkurs.
– Du er spesielt godt dekket om du betaler med kredittkort, selv om også vanlig debetkort fra VISA eller Mastercard har bra beskyttelse nå, sier Iversen.
Bestiller du pakkereiser er du imidlertid godt dekket uansett, da konkurser av pakkereiseaktører er er omfattet av Reisegarantifondet.
– Reisen må starte eller slutte i Norden
Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB, sier at stort sett alle deres kunder har reiseforsikring. Unntakene er særlig unge som gjerne nettopp har flyttet hjemmefra.
– Å ikke ha reiseforsikring er ekstremsport. Det er en av grunnforsikringene alle må ha, sier han, og forklarer hvorfor forsikringen via kredittkortet ikke alltid er nok:
– Det du får via kredittkortet er en basisforsikring. Den er god, men den har begrensninger som for eksempel erstatningssum og hvor lang tid du må være på reise før du er dekket av forsikringen.
Øystein Schmidt, kommunikasjonsdirektør i Danske Bank, sier at det er flere forskjeller mellom helårs reiseforsikring og forsikring via kredittkort.
– Når det gjelder forsikring via kredittkort, har man ikke dekning når man «går ut døra». Dette kan dette typisk gjelde reise til og fra skole, eller reise til hytta, sier han.
Samtidig må Danske Bank-kundene dokumentere at reisen er betalt med konto eller kort fra kortutsteder, og at minimum 50 prosent av reisen er betalt på denne måten, om du skal være dekket av kredittkortforsikring.
– Ved forsikring via kort må reisen starte eller slutte i Norden. Ved forsikring via kort må sikrede også være medlem av Folketrygden, opplyser han.
Schmidt sier at de anslår at rundt halvparten av deres kunder har ekstra reiseforsikring i tillegg til tryggheten forsikringen gjennom kredittkortet gir.