*Nettavisen* Økonomi.

Forslår 20 års binding på studielån

Foto: TV 2

SV-representantene Heikki Holmås og Lena Jensen vil forslå at du kan binde studielånsrenta i 20 år. Les hva renta ville blitt dersom du hadde muligheten i dag.

12.04.05 13:41

Ifølge sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor ville 20 års statsobligasjoner, som danner grunnlaget for rentefastsettelsen, med dagens satser vært rundt 4,3 prosent. Lånekassa legger på et prosentpoeng på obligasjonsrenta, og et studelån med 20 år binding ville derfor med dagens rentenivå vært på rundt 5,25 prosent.

SV-representantenes forslag kommer etter initiativ fra Studentenes Landsforbund (StL).

I en undersøkelse Sentio har utført for StL, sier hver tredje kunde i Lånekassen at de ville vurdert én fast rente i hele tilbakebetalingsperioden.

73 prosent av de spurte som har en inntekt på mellom 100.000 og 200.000 kroner i året, sier de ville vurdert, eller kanskje ville vurdert, fast rente.

- Mange ønsker større forutsigbarhet og trygghet i forhold til tilbakebetalingen. Vårt forslag vil ikke koste staten mer enn dagens ordninger. Forhåpentligvis vil et slikt system derimot føre til at færre misligholder lånet, sier leder i Studentenes Landsforbund, Njål Bele i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag