Gå til sidens hovedinnhold

Forsvarer gullpensjoner

Arbeiderpartiet forsvarer gode pensjoner til ektefeller i utenrikstjenesten.

- Denne ordningen er en del av en pakke for å få folk til å jobbe i utenrikstjenesten, sier stortingsrepresentant Laila Gustavsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter kritiserte tirsdag regjeringen for å gi ektefeller til ambassadører og ansatte i utenrikstjenesten langt bedre pensjon enn folk flest.

Les også: Gullpensjon for ambassadefruer

Bedre pensjon
Pensjonsnivået for denne gruppa dobles til 1,5 av folketrygdens grunnbeløp. Ledsagere i utenrikstjenesten får fulle rettigheter etter 20 år. I dag er denne grensen 30 år.

- Dette er en ganske smal ordning og gjelder ledsagere som ikke har egen jobb i utlandet. De må jobbe i minst ti år, og får ikke pensjonen før fylte 67 år. De fleste ledsagerne i utenrikstjenesten har i dag egen jobb i utlandet, presiserer Gustavsen.

Frp kutter
Samtidig benytter hun anledningen til å angripe Fremskrittspartiet.

- Fremskrittspartiet legger jo opp til å svekke nordmenns trygghet i utlandet. Partiet kutter ti prosent i budsjettet for utenrikstjenesten. Det betyr et kutt på 164 millioner kroner, sier Gustavsen.

Hun viser til at nordmenn er på seks millioner utenlandsreiser.

- Mange trenger ulik hjelp fra utenriksstasjonene når de kommer i vanskelige situasjoner, sier Ap-politikeren som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe