*Nettavisen* Økonomi.

Fortsatt kontroll av Telenor

Willy Jensen, direktør i Post- og Teletilsynet

Willy Jensen, direktør i Post- og Teletilsynet

Post- og Teletilsynet legger fortsatt bånd på Telenor, men PT-direktør Willy Jensen har også bakt inn noen lettelser for telegiganten på mobilmarkedet.

24.05.05 15:43

PT har analysert markedet for mobiltelefoni i Norge.

Telenor fortsatt dominerende
Som eier av ett av to landsdekkende mobilnett, opprettholder Telenor sin sterke stilling i grossistmarkedet, til tross for at andre, mindre mobiloperatører har kapret stadig flere kunder på sluttbrukernivå.

- Telenor innehar fortsatt nærmere 70 prosent av grossistmarkedet.

Kombinert med blant annet betydelige etableringsbarrierer og en mobiltetthet på over 100 prosent, har derfor PT konkludert med at Telenor Mobil i betydelig grad kan opptre uavhengig av sine konkurrenter, sier PT-direktør Willy Jensen.

Slik blir endringene
PT foreslår nå langsiktige, men presise regler som skal motvirke de konkurranseproblemene som Telenors sterke posisjon medfører.

- Dette går på regulering på grossistnivå, og legger opp til at det fortsatt skal være en streng regulering på tilgang til for eksempel master og nasjonal roaming i Telenors nett. Dette skal legge til rette for at flere operatører kan bygge egne nett, noe som er et langsiktig politisk mål, sier underdirektør i PT, Arne Litlere, til TV 2 Nettavisen.

NetCom slipper
Nytt er også at PT letter på reguleringen i forhold til NetCom, og lillebroren i det norske mobilmarkedet står fritt til å velge om de i de hele tatt skal tilby andre den samme tilgangen i sitt nett, og hvordan de eventuelt vil prise denne tilgangen.

Men også Telenor får noen lettelser som følge av den økte konkurransen.

- Det blir også en lettelse på reguleringen av videresalg for Telenor, de tjenestene de tilbyr andre operatører som Chess og Sense. Der legges det opp til at det ikke skal være noen prisregulering, sier Litlere.

Han forteller at bagrunnen for lettelsen er den gryende konkurransen mellom Telenor og Netcom for å tiltrekke seg tredjepartsoperatørene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.