Er du blant dem som sitter på gjerdet og bestiller deg ferie i siste liten? Nettavisen har sjekket med tre av de største hotellkjedene i Norge som peker ut hvor du fortsatt kan booke deg inn denne sommeren.

Lofoten var blant fjorårets store feriefavoritter. Erik Taraldsen, hotelldirektør for Thon Hotel Lofoten og Thon Hotel Svolvær, sier at det fortsatt er god kapasitet på hotellene.

Thon Hotel Lofoten har en beleggsprosent på 85 prosent sammenlignet med 95 prosent i 2020.

– Den siste uka har vært roligere enn normalt. Vi har et litt lavere salg av rom i døgnet enn forventet, sier Taraldsen.

Thon Hotels-kjeden har nettopp åpnet et nytt hotell med over 200 rom i Svolvær.

– Hvis vi sammenligner med fjoråret, ligger vi på rundt samme salgsvolum. Men nå har vi to hoteller og bedre kapasitet.

På hotellet i Svolvær er beleggsprosenten på 75 prosent. Dette er 10 prosent under hva de hadde budsjettert.

Les også: Ferietrafikken i gang: – Her er det full stopp

Turistene skremt av været

Hotellsjef Taraldsen tror det er flere grunner til at pågangen i Lofoten er lavere enn hva hotellkjeden hadde regnet med.

– Vi hadde et koronautbrudd for et par uker siden. Dette ble blåst opp i mediene. Samtidig har vi hatt dårlig vær. Da NRK hadde oppslag om at turistene rømte fra Lofoten, ble det veldig negativt fremstilt. For oss stemte dette ikke i det hele tatt vi hadde to fulle hoteller i den perioden, påpeker han.

Taraldsen sier at turismen i Lofoten generelt ikke er så væravhengig, men håper at etterspørselen vil øke når solen titter fram til helgen.

– Egentlig reiser man ikke til Lofoten for å ligge på stranda å sole seg.

Alle aktivitetsleverandører og restauranter er åpne, og Lofoten har rigget seg for å ta imot flere turister.

– Det er bare å komme til Lofoten, været skifter like fort fra dårlig til fint vær, som andre veien! Vi er klare for å ta imot flere enn det som er her nå og antallet som har vært her. Lofoten er bygd opp over mange år og vi er godt bemannet. Vi er laget for det her, sier Taraldsen.

Les også: Sommerferie - klarer du å koble av?

Ledige rom i storbyene

Nordic Choices kommunikasjonsdirektør, Bettina Flatland, sier at hotellkjeden generelt har hatt høy etterspørsel i Norge så langt i sommer.

– Sørlandet og Vestlandet er som vanlig feriefavoritter, og fra Drammen til Kristiansand er det spesielt mye trafikk gjennom hele sommeren, sier Bettina Flatland i Nordic Choice.

Hun påpeker at det blir dyrere å bestille i siste liten, og at det rent prismessig lønner seg å booke så tidlig som mulig.

– I sommer ser vi en klar trend med sen påbooking. Mange gjester booker rett før ankomst og opplever derfor et begrenset tilbud. Å planlegge reisen og booke hotell i god tid i forveien er ekstra viktig nå som mange nyter sommeren i Norge.

Nordic Choice kan melde at det fortsatt er god kapasitet på hotellene i byer som Stavanger, Bergen, Harstad, Oslo og Tromsø.

– I Bodø åpnet vi nylig to nye hotell, og her ser vi tydelig at feriegjestene har inntatt byen og at mottakelsen er god, men det er fortsatt mulig å sikre seg et opphold i løpet av sommeren, sier Flatland og fortsetter:

– Storbyferie i Oslo er også en mulighet for de som ønsker å nyte finværet, restauranter, uteliv og museumsbesøk i ferien. Hotelltilbudet i hovedstaden er mangfoldig og kapasiteten er fortsatt god, legger hun til.

2020 var et tøft år for hotellkjeden. Resultatet før skatt i 2020 ble et underskudd på 1,9 milliarder kroner. Dette kom fram i en pressemelding fra mars 2021. Selskapet informerer om at omsetningssvikten har fortsatt inn i 2021 og gitt et meget svakt første kvartal.

– Hvordan resten av året blir, vil avhenge av hvilke restriksjoner næringen underlegges, men Nordic Choice forventer en gradvis bedring etter påske, og en sommersesong med mye nasjonal trafikk.

Les også: Danmark fraråder reiser til Norge: «Vanskelig eller umulig å gjennomføre en ferie»

Lofoten og Kristiansand topper hos Scandic

Også flere av Scandic Norges hoteller har ledige rom fremover.

– Vi registrerer at nordmenn ferier i Norge i år også, noe vi er veldig glade for. Vi opplever at det er fordelt med gjester rundt omkring i hele landet. I likhet med fjoråret er kultur- og naturopplevelser, severdigheter og bilferie populært, og vi ser at mange legger ferien til de typiske sommerdestinasjonene som blant Lofoten og Kristiansand, sier Tine Birkeland, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Scandic Norge.

I 2020 gikk Scandic hardt inn for å redusere kostnadene. Allerede i februar 2020 introduserte selskapet en rekke tiltak for å redusere utgiftene. Innen et par måneder hadde selskapet halvert kostnadsbasen deres.

I fjor hadde Scandic Norge en omsetning på 2,2 milliarder kroner totalt i 2020. Dette er en nedgang på 58 prosent fra 5,3 millioner i 2019. I sommermånedene fra juli til september omsatte selskapet for 724 millioner.

Les også: Kongeparets ferietips: – Ta hele landet i bruk