Fortsatt oljekappløp frem mot 2010

En av Statoils fremste oljeanalytikere tror det fortsatt vil være et intenst kappløp mellom produksjon og etterspørsel i oljemarkedet frem mot 2010.

15.03.05 14:59

Det vil i så fall bety en fortsatt høy oljepris i mange år fremover.

Spesialrådgiver Tor Kartevold i Statoil sa dette på en pressebrifeing i Oslo tirsdag.

Kartevold peker på det trendskiftet som har vært i oljemarkedet i løpet av 2004 - hvor aktørene i stadig større grad skuler til kapasitetsutnyttelsen når de foretar sine vurderinger.

I oktober i fjor falt den ledige kapaisteten til under 500.000 fat. På 80- og 90-tallet var den ledigekapaisteten gjerne 10 ganger så høy. Kapasiteten har siden oktober steget noe, men er fortsatt relativt lav.

- Jeg tror kappløpet mellom etterspørsel og nye produksjonskapasitet vil prege markedet frem mot 2010, sier Kartevold.

Den voldsomme økonomiske veskten i Kina og en sterk vekst i USA, har etterspørselen etter olje skutt i været de siste årene. Etterspørselsveksten har ikke vært så høy siden 1976.

Dersom man legger til grunn en - i alle fall mål etter de siste årenes standard - moderat vekst i etterspørselen på 1,5 millioner fat, vil markedet tilbudet kunne bli presset. Ifølge Kartevold vil landene utenfor Opec kunne bidra med 600.00-700.000 fat, mens de planlagte nye feltene i Saudia-Arabia kan bidra med rundt 500.000 fat. Resten av etterspørselsveksten må dekkes inn av andre Opec-land.

- Jeg tror markedet vil kunne tilfredsstille en vekst på 1,5 millioner fat, men det kan bli vanskelig å dekke opp en etterspørselsvekst på to millioner fat, sier Kartevold.

Han gjør dog noen reservasjoner.

- Disse tallene baserer seg på en fortsatt sterk økonomisk vekst i USA og resten av verden. Dersom USA får problemer med å opprettholde veksten, vil dette bildet kunne endre seg fort, sier Kartevold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.