*Nettavisen* Økonomi.

Fortsatt utlånsvekst i bankene

I løpet av de siste tolv månedene har bankene og andre finansinstitusjoner lånt ut 11,8 prosent mer enn i samme periode året før.

08.12.05 14:12

Samtidig har bankenes rentemargin falt med 0,35 prosentpoeng, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Samlet utlån til kommuner, husholdninger og ikke-finansielle foretak var 1.991 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal i år. Utlånene har siden forrige kvartal med 3,1 prosent.

Mest med pant i bolig
Sammenliknet med samme periode i fjor har bankenes utlån til publikum økt med 13,6 prosent. Det tilsvarer 1.437 milliarder kroner. Av disse var 912 milliarder utlån med pant i bolig.

Publikums innskudd i bankene steg i samme periode med 13 prosent.

Mindre å tjene
Bankenes rentemargin falt fra 2,84 prosent ved utgangen av tredje kvartal i fjor, til 2,49 prosent ved utgangen av samme kvartal i år. Sammenliknet med andre kvartal, ble rentemarginen redusert med 0,10 prosentpoeng.

I løpet av de siste tolv månedene har forvaltningskapitalen for alle finansinstitusjonene steget med 12,4 prosent. Ved utgangen av tredje kvartal forvaltet bankene 3.849 milliarder kroner. Størst har økningen vært i bankene, som er den ledende finansinstitusjonen i Norge etterfulgt av forsikringsselskaper og finansieringsselskaper.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.