– Nå må vi han vann, det går ikke dette her, sier bonde Einar Kristen Aas, og forteller at de har prøvd å vanne i gang, brokkoli, løk og salat.
Bonden på Jeløya i Moss kjemper mot værgudene. Nå jobber han døgnet rundt for at grønnsakene på jordene skal bli til brokkoli, løk, poteter og salat hos Kiwi, Meny og de andre gartnerhallene.
Ikke vært så lite nedbør på 100 år
Den ekstreme tørken på Østlandet i mars og april gir store utfordringer. Nå håper Aas han skal klare å berge grønnsakene.
Ifølge Meteorologisk institutt har flere vannstasjoner med mer enn 100 års drift, aldri registrert mindre nedbør for disse to månedene samlet enn i år.
– Vi har løk som ligger i tørr jord og ikke spirer. Potetene tok jeg bilde av i stad. Den har bare satt tre centimeter med rot, og ikke klart og fått vann under plasten. Nå går det tregt med spiringen. Det er ikke vann i bakken, konstaterer han.

Laveste vannstand målt noen gang
Tørke i Vest-Europa
Bonden er langt fra alene om bekymringen. Christian Anton Smedshaug i Agri Analyse mener situasjonen er illevarslende.
– Hvis det ikke kommer regn innen fjorten dager, kan det bli kritisk for avlingsnivået, sier Smedshaug til Nettavisen.
Norges korn- og grønnsaksproduksjon er sentrert til Østlandet, som består av fylkene, Oslo, Viken, Vestfold, Innlandet og Telemark. De jordbruksrike kommunene på Østlandet var også rammet av tørke i 2018, som førte til lavere avlinger.
Men det er ikke bare grønnsakene som nå må ha regn. Hveten som ble sådd på norske åkere i høst er helt avhengig av regn for å spire.
Men det er ikke bare Østlandet i Norge som rammes. Nå er det også svært tørt i resten av Norden, Nord-Tyskland og i andre vesteuropeiske land.

Dyster spådom om norske matpriser: – Vil vare i fem år
Arbeiderne fra Ukraina kommer ikke
– Jeg kjører traktor for tre ukrainere, og er vanningsansvarlig. De ukrainske arbeiderne var de beste på dette her. I fjor kom de 18. mai. I år kommer de ikke på grunn av krigen, sier han, og forteller at han har jevnlig kontakt med arbeiderne.
For å berge avlingene har Aas kapasitet til 35 vanningspunkter. I den ekstreme tørkesituasjonen trenger han å kjøre alle sammen. Men når sesongarbeiderne fra Ukraina ikke kommer, står han ikke bare i tørke, men også uten nok erfarent mannskap.
– Nå er jeg én mann på 35 vanningspunkter. Det går selvfølgelig ikke. Jeg klarer ett eller to om dagen, sier han.
Grønnsaksbonden må vanne annen hver dag på løken, og han klarer kun å vanne én fjerdedel.
– Det er mange hold brokkoli og salat igjen å vanne, sier han.
Han ser med frykt på at dammen på gården går helt tom, og at han kanskje må vanne til første uken i juli, slik han gjorde under den siste tørken i 2018. Etter det, er det minimalt hva som kan berges av avlingen.
65 år gamle Aas legger ikke skjul på at han er lei etter nesten 30 år som bonde, men forteller at han ikke kan gi seg før han har nedbetalt lånet på den nybygde låven.
Ukraina-krigen vil føre til endringer i norske matvarer: – Det blir utfordringer med solsikkeolje
Mange utfordringer samtidig
Tørken kommer på toppen av en pågående «storm» for verdens matprodukjon. Verdens største gjødselprodusent, norske Yara, sliter med å få tak nødvendige innsatsfaktorer for å produsere gjødsel. Russland er en svært viktig leverandør av livsviktige næringsstoffer som fosfor, kalium og nitrogen til gjødselproduksjon.
Det krigførende landet står for 25 prosent av de livsviktige innsatsfaktorene i verdens gjødselproduksjon. Disse er nødvendig for å få planter til å vokse.
Dessuten er gjødselproduksjonen avhengig av naturgass. Her står Russland for 40 prosent av leveringen til det europeiske markedet. Dette har sendt prisene på mineralgjødsel i taket.
Sammen med rekordhøye priser på gjødsel kommer skyhøye priser på diesel, strøm og kraftfôr. Dermed har kostnadene for matprodusenter i hele verden har gått i taket. Tørken gjør det ikke enklere.
Tomme vannmagasiner og skogbrann
Tørken skaper ikke bare problemer for matproduksjonen.
Oslo kommune sendte denne uken ut en SMS-oppfordring til innbyggerne om å spare vann.
Det er kritisk for hovedstadens vannforsyning. Vannmagasinene får ikke nødvendig påfyll fra smeltevann og regn. Det har vinteren med lite snø og en tørr vår sørget for.
Nå oppfordres vi til å både tisse og pusse tennene i dusjen.
Tørke skaper også problemer med gressbranner i samme området. I går måtte brannvesenet slukke åtte branner øst i Oslo.
Skogbrannfaren i Oslo ventes å gå fra oransje til rødt nivå i løpet av uka. Samtidig er det fare på gult eller oransje nivå over store deler av Østlandet.
– Det er ikke uvanlig at vi har skogbrannfare i overgangen fra vinter til vår. Men det er uvanlig at vi har så lange perioder uten nedbør, uttalte innsatsleder Knut Halvorsen i Oslo brann- og redningsetat, til NTB.