Fortviler over rentekutt

- Ekstraordinært bra, sier konsernsjef Olav Hytta i Gjensidige NOR om overskuddet på 756 millioner kroner i andre kvartal. Men de stadige rentekuttene fra Norges Bank gir Hytta furer i pannen.

Gjensidige NOR er betydelig mindre enn fusjonskameraten DnB, men puster storebror i nakken når det gjelder inntjening. Overskuddet før skatt endte på 756 millioner kroner i andre kvartal 2003, mot 509 millioner i samme periode i fjor.

- Ekstraordinært

Tallknuserne i aksjemarkedet hadde på forhånd ventet seg et overskudd på 727 millioner.

- Dette er et ekstraordinært bra resultat, det økonomiske klimaet og rentenivået tatt i betraktning, sier konsernsjef Olav Hytta.

Men i likhet med kollega Svein Aaser i DnB har Hytta sitt og stri med. For det første øker tapene på utlån i ekspressfart. I andre kvartal 20033 summerte tapene seg til 332 millioner kroner. Det er mer enn dobbelt så mye som i fjor.

- Vi ser klart at deler av norsk næringsliv sliter. Tapstallene er derfor høyere enn i fjor, men vi har en grunnleggende sunn portefølje, sier Olav Hytta.

Taper på rentekutt

For det andre taper bankene på sentralbanksjef Svein Gjedrems stadige rentekutt. Lavere rente gir mindre avkastning på de pengene bankene har syltet ned. I tillegg blir det stadig vanskeligere å opprettholde fortjenestemarginen overfor kundene når renta synker.

Ifølge Hytta er overskuddet for første halvår redusert med nesten 100 millioner kroner som følge av lavere avkastning på egenkapitalen. I tillegg har forskjellen mellom gjennomsnittlig innskudds- og utlånsrente falt fra 2,89 til 2,75 prosent det siste halvåret.

- Kundene får en positiv effekt av endringen i forholdet mellom utlåns- og innskuddsrente, medgir Olav Hytta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.