Rekordhøye strømpriser som er både fire og fem ganger høyere enn fjoråret har fått vedsalget til å eksplodere. Flere vedprodusenter sliter nå med å møte den eksplosive etterspørselen.

På Vedbua på Torshov i Oslo har de sett seg nødt til å stenge vedutsalget midlertidig, som denne lappen på døra forteller:

«Vi må nå dessverre stenge utsalget for henting av ved noen dager grunnet stor pågang. Vi kjører ut bestillinger fortløpende, og vi håper å kunne åpne opp for henting igjen onsdag 8 desember.»

Eier av vedbua på Torshov i Oslo, Robert Myhrer, sier at de opplever rekordstor pågang om dagen, og at mange kunder må avvises. På telefon til Nettavisen sier han at de nå heller ikke kan garantere at veden er på plass 8. desember.

– Ekstrem pågang

– Det har vært ekstrem pågang helt siden slutten av september og frem til i dag. Nå har det toppet seg helt de siste dagene her, og det er mer enn vi klarer å håndtere av forespørsler, sier han.

– Jeg tviler på at jeg klarer å få tak i noe mer nå. Vi har solgt like mye ved nå som hele fjoråret, sier Myhrer.

Han forteller at etterspørselen etter ved også er stor blant befolkningen i Baltikum og Russland, der også strømprisene har skutt i været. Samtidig bidrar pandemien til forsinkelser i leveringer fra utlandet.

Les også: Her er de store fellene når du kjøper ved

– Har aldri sett noe lignende

Til tross for at det er ved- og juletresalg han lever av, frykter han nærmest kaotiske tilstander med lange køer utenfor lokalene når de får inn nye partier med ved.

– Vi får mange fortvilte telefoner. En kveld her hadde vi én bestilling i minuttet. Jeg har ikke sett noe lignende i de ti årene jeg har jobbet i bransjen, sier vedselgeren.

Han forteller at én av grunnene til at de har gått tomme er at kontraktene med produsentene ble inngått i fjor.

– Vi har plass til et par tusen sekker, og har ikke turt å forplikte oss til mer enn det vi har plass til å sitte inne med over sommeren, sier han.

Som følge av den store etterspørselen, har prisen for 40 liters sekker med ved gått opp fra 80, til 85 og 90 kroner hos vedselgeren. Myhrer bekrefter at de kommer til å sette opp prisene fremover.

Les også: Strømprisene kan gi salgsrekorder på ved: – I fjor gikk vi i perioder tomme

Rekordomsetning på vedsalg

På Plantasjen opplever de også rekordsalg av ved. Butikkkjeden har solgt tre ganger så mye ved sammenlignet med i fjor, i perioden 1. august til i dag.

– Særlig i løpet av de to siste ukene har salget av ved skutt i været. Det betyr at kunder særlig rundt og i de store byene kan møte skrinne vedlagre her hos oss, sier kommunikasjonssjef, Charlotte Gjone, til Nettavisen.

Plantasjen selger ved fra Sverige og Baltikum, og hun understreker at de rammes av de globale utfordringene innenfor transport og logistikk. For tiden er det vanskelig å oppdrive både containere og lastebiler for å transportere veden.

Flere leveranser på vei, og Gjone oppfordrer kundene til å sjekke lagerstatus på sitt varehus. Det sjekker du enkelt på Plantasjen sine hjemmesider.

Markedsdirektør i Løvenskiold Handel og Maxbo, Eirik Grønlie, opplyser at de har doblet omsetningen fra i fjor.

– Vi kunne solgt mer om tilgangen var jevnere enn den har vært så langt, sier Grønlie.

Til tross, nå er halvparten av de 63 Maxbobutikkene tomme for ved. Markedsdirektøren opplyser at de venter nye leveringer fra Øst-Europa.

Hos Maxbo.no kan du sjekke lagerstatus for ved på ditt lokale varehus.

Les også:

– Vedbrikker kan erstatte ved

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, sier at man kan regne med at Coops varehus og butikker kan gå tom i perioder, men at det foreløpig ikke er tomt, og at de stadig får nye forsyninger.

– Det vi ser er at mange nå leter etter alternativer til ved. Salg av varmepumper har økt med 25 prosent hos Obs Bygg, siste måned . Her har vi hatt 100 prosent økning, sier han, og tilføyer:

– Vi har fyringsbriketter som et veldig godt alternativ til ved. Disse er laget av flis og er svanemerket.

Kristiansen kan forsikre Coops kunder om at de ikke vil sette opp prisene på ved.

Felleskjøpet opplyser til Nettavisen at de ikke har relevante data, fordi de har lokale avtaler med lokale vedprodusenter.

– Får ned kostnadene

Mediekontakt i bransjeorganisasjonen Norsk Ved, Øyvind Stranna Larsen, sier til Nettavisen at han gjennom 14 år i bransjen aldri har opplevd så stor etterspørsel etter ved som nå.

Han trekker fram at vannmagasinene også var skrinne, og på et lavmål vinteren 2010, men at dagens situasjon med astronomiske strømpriser og rekordetterspørsel av ved, er ekstraordinært.

– Det er ingen tvil om at nordmenn nå tyr til ved for å få ned kostnadene, sier han, og påpeker:

– Vi har et veldig høyt forbruk av ved i Norge. Hvert år fyres det mellom fem og seks milliarder kilowattimer i norske ovner.

Forbruket omfatter både norske husholdninger og hytter. Han trekker frem at Alta kraftverk i Finnmark produserer 655 millioner kilowattimer i løpet av en årsproduksjon. Vedforbruket i Norge ligger på nesten ni ganger mer.

Imidlertid er han ikke sikker på om vi står overfor en vedkrise.

– Det er vanskeligere å få tak i ved nå enn tidligere, og en del produsenter har gått tomme. Vedkundene må kanskje akseptere å ringe til flere produsenter for å få kjøpt ved, sier han.

- Sjekk på kartet

Stranna Larsen anbefaler å gå inn på nettsiden til Norsk ved - Forum for vedprodusenter. Her kan man finne frem til nærmeste vedprodusent på det digitale landsdekkende kartet.

– Fordelen ved å kjøpe direkte fra produsent er at du unngår fordyrende mellomledd, sier han, og trekker frem et eksempel:

– Kjøper du 1.000 liter eller 1.500 liter ved, vil vedprisen i år ligge på ca. 1 krone og 10 øre per kilowattime. Når strømprisene kan være 3 og 4 kroner per kilowattime, er det mye penger å spare.

Han fremhever at nordmenn bruker 60 prosent av det totale strømforbruket i året mellom november og mars.

– Med et strømforbruk på 20 000 kWh i året, bruker man da altså 12 000 kilowatt i denne perioden. Erstatter du eksempelvis 5000 kilowattimer med fyring, sparer du fort 10. 000 kroner i året med de prisene vi har nå.