Regjeringen kom fredag ettermiddag med lønnsstøtte til bedrifter som rammes av nedstenginger som følge av koronapandemien. Støtten kan tidligst utbetales i januar. Hotell- og restaurantbransjen er spesielt hardt rammet av de mange nedstengingene.

En av de større aktørene i bransjen er Fursetgruppen, som har nærmere 30 restauranter, kantiner og selskapslokaler i Stor-Oslo. Blant de mest kjente restaurantene er velkjente Grand Café og Ekebergrestauranten, gourmetrestauranten Maeemo og Sjømagasinet på Tjuvholmen.

Adm. direktør Gjøran Sæther i Fursetgruppen innleder med å si til Nettavisen at han aldri har opplevd at en pressekonferanse er utsatt fire ganger. Sæther er mildt sagt oppgitt over det som ble lagt frem fredag kveld.

Les også: Regjeringen og partene enige: Disse bedriftene får lønnsstøtte

Forandrer ingenting

- Som en NHO-bedrift forandrer dette ingenting. Vi har permittert alle våre ansatte mens regjeringen deler ut smuler. Hvis vi taster dette inn i Excel-ark, står vi igjen med at vi må betale 80 prosent.

- Vi taper titall millioner per måned så lenge vi er nedstengt og har ingen inntekter. Både vi og resten av konsernet er ikke i tvil om at dette ikke vil fungere, sier Sæther til Nettavisen Økonomi fredag kveld.

- Hva mener du mangler?

- Vi mangler en total forståelse fra regjeringen, fordi vi er gitt yrkesforbud. Vi får ikke servere alkohol og har ikke gjester. Dette er tredje gangen vi må stenge ned, svarer Sæther. Han er også oppgitt over at de må betale ti dager arbeidsgiveravgift for de ansatte. Bare det koster 3 millioner kroner denne gangen.

Les også: Forskeren bak mye omtalt omikron-studie: - Jeg er ikke enig i forkjølelse-analysen

Tungt

Totalt er det nå over 350 permitterte i Fursetgruppen. Alle restaurantene er stengt ned.

- Hvordan tar de ansatte dette?

- De ansatte gråter på jobb når jeg går rundt og prater med dem. Dette har vært en av tyngste ukene jeg har hatt i mitt yrkesliv.

Mange lavtlønnede i bransjen må nå ned på 60 prosent av brutto lønn og får også høyere renter og rekordhøye strømregninger å slite med.

- Hva med nøkkelansatte i bransjen, forsvinner de nå?

- Vi krysser fingrene for at vi beholder kompetansen. Men vi vet fra syv måneders nedstenging at det var enormt nye kompetanse som forsvant, og vi frykter det samme nå.

Opp til 30.000

Ordningen som kom fredag, er utformet slik at bedrifter med et omsetningsfall på 20 prosent kan få inntil 3000 kroner per ansatt. Beløpet tilpasses etter hvor stort omsetningsfall hver virksomhet har.

Støttebeløpet økes gradvis opp mot 30.000 kroner per ansatt ved 100 prosent omsetningsfall. Støtten er begrenset opp til 50 prosent av bruttolønnen for de ansatte. Hver virksomhet kan maksimalt få 47 millioner kroner i støtte fra ordningen.

Regjeringen deler også ut 208 millioner kroner som en særlig håndsrekning til 47 kommuner med næringer som rammes av svikten i julebordsesongen. På spørsmål om hva Sæther håpet på, svarer han:

- Vi håpet og trodde at regjeringen ville støtte oss som kultursektoren. De fikk 100 prosent, vi bare 20 prosent, Vi måtte ha hatt støtte for hele inntektstapet for å opprettholde alle ansatte på jobb.

Furset-konsernet omsatte i 2020 for 226 millioner kroner og hadde et underskudd før skatt på 30 millioner. Omsetningen i koronaåret 2020 ble bortimot halvert fra 2019.

Les også: Knusende dom over Coop-toppene: Granskning avdekker flere lovbrudd og omfattende ledersvikt

Taper 30 millioner

Sæther anslår en normal omsetning i desember til 50 millioner. Han sier at hvis de er heldige, sitter de igjen med 20 millioner. Den siste nedstengingen koster dem anslagsvis 30 millioner kroner.

- Hva tror du om omsetning og resultat for 2021?

- Det er for tidlig å si. Vi vil blø massivt julebordsesongen i desember, som har stor betydning for oss og bransjen. For restaurantbransjen er dette en av viktigste periodene i året.

For 2020 planla Fursetgruppen for 600 millioner i omsetning, og 13. mars 2020, dagen etter nedstengingen, lå de faktisk foran budsjettet. Fasiten ble en drøy tredjedel.

Kanselleringer

- Hvor tøft blir det ut på nyåret?

- Vi vet at det i første kvartal er kansellert store arrangementer og middager. Det gjelder blant shippingmessen Nor Shipping i begynnelsen av januar, som skulle tiltrekke seg 50.000 gjester i Oslo. Men kanselleringene strekker seg utover første kvartal, fordi mange tør ikke å booke.

Ordningene som kom i dag får virkning fra 1. desember og vil i første omgang gjelde ut januar 2022. Den er utviklet i samarbeid med partene i arbeidslivet.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) understreket fra talerstolen i Stortinget at dette er en kortsiktig ordning som skal evalueres på nyåret.