Gå til sidens hovedinnhold

Forventer massedød blant bedrifter: - En liten bombe

Mange bedrifter har allerede blitt tvangsavviklet. Nå kan konkursraset begynne.

Ifølge Dagens Næringsliv har det de siste månedene vært en massiv økning i antall bedrifter som har blitt tvangsavviklet.

I september økte antallet bedrifter som ble avskiltet med over 300 prosent, og i august var det over 420 prosent ifølge tall fra regnskaps- og analyseselskapet Dun & Bradstreet.

Les også: Halvparten av koronastøttede bedrifter gjorde det bedre i 2020 enn året før

Økningen i disse månedene kommer trolig av at fristen for innlevering av regnskap har blitt utsatt, og at selskapene som ikke har klart den nye fristen nå blir avviklet.

Dun & Bradstreet regner med at det kan bli en enda større vekst i tiden fremover: I pandemien har det vært foere ordninger for utsettelse på innbetaling av skatter og avgifter. Slike ordninger skaper utfordringer når regningen til slutt kommer:

- Vi vet at de bedrifter som har fått utsettelse å betale skatter og avgifter er dårligere stelt enn øvrige selskaper. Undersøkelser som Skatteetaten har foretatt viser at 40 prosent av bedriftene som har fått utsettelse å betale skatt og avgifter hadde et negativt årsresultat året før. Det er jo ikke bra.

- Det ligger nok en liten bombe der. Vi tror derfor at det kan komme en økning i konkurser når milliardene i skyldig skatter og avgifter skal betales, sier Ruud.

Les også: Det myndighetene frykter at skal skje, bør virkelig skremme deg