Norge har de siste to årene importert rundt 40 prosent mathvete, ifølge tall fra Landbruksdirektoratet. Mellom 2009 og 2019 importerte vi mer enn halvparten av all mathvete brukt i Norge.

Dermed var andelen norskprodusert mathvete i 2021 det høyeste på tretten år.

Norsk matforsyning er dermed helt avhengig av importert korn fra blant annet Tyskland og Polen.

Les også: Alle norske brød inneholder mye utenlandsk mel. Nå tar prisen fullstendig av

Forventer 14 prosent økning

Markedsregulatoren Felleskjøpet Agri tror tilgangen på norsk korn og oljevekster blir 54.000 tonn høyere enn prognosen fra forrige måned.

Med den siste justeringen ligger kornhøsten an til å bli 14 prosent bedre enn gjennomsnittet fra de siste fem årene, skriver Bondebladet. Bladet skriver at prognosen er lavere enn inntrykket av innhøstingen så langt.

De nye tallene er en justering av prognosen fra 16. august, og FK Agri varsler en ny prognose i november.

Ifølge markedsregulatoren er det god tilgang på matkorn og en god fordeling mellom ulike kvaliteter av hvete. Norske møllere og bakere antas å kunne bruke opptil 80 prosent norsk korn i melblandingene.

Det er svært gode tall. De seneste årene har andelen norsk korn i for eksempel hvete ligget på 60 prosent.

Årsaken til mye norsk korn går til dyrefôr er at kornet ikke har god nok kvalitet. Mye regn om høsten kan vaske ut proteinet i for eksempel hvete.

Norge er avhengig av å importere korn

– Brødet i butikken skal se og smake likt året rundt, samtidig som at bakingen hjemme skal gi godt resultat hver gang. Vi er derfor helt avhengig av å importere korn med riktig kvalitet for å levere til våre kunder, har Jan Erik Eikeland, markedsdirektør i Norgesmøllene, tidligere uttalt til Nettavisen.

Både proteinnivå, størrelse på kornet og hvor mye vann kornet tar opp i seg, er avgjørende for melets bakekvalitet, og om det skal brukes til brød, kjeks eller pizza for eksempel. Det er grunnen til at Norge importerer korn med ulike typer kvaliteter, som deretter blandes med norsk mel for å oppnå riktig kvalitet, forklarte Eikeland.