*Nettavisen* Økonomi.

Foss vil ikke kutte oljeskatten

Foto: (Foto: Christian Steffensen, TV 2 Nettavisen)

Finansminister Per-Kristian Foss kommer trolig ikke til å kutte oljeselskapenes skattesats på 78 prosent, slik bransjen har bedt om.

Det opplyser en sentralt plassert kilde til Stavanger Aftenblad.

- Oljebransjen trenger ikke håpe på noen særlig konkrete skatteløfter i forslaget til revidert nasjonalbudsjett 11. mai. Maksimalt blir det en vurdering av lettelser for helt marginale felt, sier han.

Oljeselskapene betaler i dag vanlig selskapsskatt på 28 prosent av overskuddet. På toppen sommer en særskatt på 50 prosent, slik at marginalskatten kommer opp i 78 prosent.

Oljebransjen la i fjor høst fram en omfattende rapport der det ble hevdet at skattekutt vil gi ny aktivitet på norsk sokkel og flere arbeidsplasser i leverandørindustrien på land. Det argumentet kjøper ikke Foss, erfarer Aftenbladet.

Karine Nyborg ved Frisch-senteret for samfunnsøkonomisk forskning er en av ekspertene som har tatt til orde mot et generelt skattekutt. Resonnementet er at det ikke er mangel på lønnsomme olje- og gassprosjekter på sokkelen, men de store har verken evne eller vilje til å bygge dem ut.

Oljebransjen på sin side hevder at skattekutt må til for at oljeselskapene skal øke leteinnsatsen, og forhåpentligvis oppdage nye, superlønnsomme gigantfelter.

Revidert budsjett legges fram 11. mai, og samme dag presenterer regjeringen sin Stortingsmelding om oljevirksomheten.

Verken Per-Kristian Foss (H) eller oljeminister Einar Steensnæs (KrF) vil kommentere innholdet i Stortingsmeldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.