Gå til sidens hovedinnhold

- Fotoboksene er viktige

- Fotobokser er bare en liten detalj i vårt arbeide, sier seksjonssjef i Vegdirektoratet Finn Harald Amundsen, til TV 2 Nettavisen.

Finn Harald Amundsen i Vegdirektoratet er helt uenig med advokat Bjørn Engstrøm når det gjelder ressursbruken på fotobokser.

- Når det gjelder påstanden om at vi har overdreven tro på fotoboksene, må jeg tilbakevise det på det sterkeste. Statens vegvesen bruker kanskje en prosent eller to på fotobokser av den innsatsen som er relatert til å senke antall ulykker, sier Amundsen.

Mye vei mellom boksene
Engstrøm påstår at myndighetene bruker for mye resurser på fotoboksene.

- Det gjør vi ikke, sier Amundsen. De som tror at vi bruker mye tid og resurser på fotobokser, tar feil. På 30.000 kilometer vei står det under 300 fotobokser, understreker han.

Amundsen er opptatt av andre tiltak på vei mot å oppnå nullvisjonen for trafikkulykker.

- Det vi tror på, er fysiske tiltak, som for eksempel midtdelere og bedre veier. Det er viktig å tenke helhetlig når du ønsker å bedre trafikksikkerheten. Det nytter ikke med enkelttiltak, sier han. Men fotoboksene er en rimelig investering for å spare mange liv i trafikken, og er derfor en viktig del i arbeidet mot trafikkulykker.

Melkeku
Advokat Engstrøm mener at fotoboksene er plassert mest for å melke bilistene for penger. Det er ikke Amundsen enig i, selv om han vet at det har vært bokser som har vært dumt plassert tidligere.

- De boksene som de første årene ble satt opp uten at kriteriene for plassering var oppfylt, skal være fjernet. De ga heller ikke den ønskede effekten, naturlig nok, sier Amundsen.

Tre kriterier
Kriteriene går ut på ulykkestetthet i tillegg til antall ulykker per trafikkenhet og høy fart på stedet.

I tillegg skal bokser som står på strekninger der veier er utbedret med for eksempel gang- og sykkelvei, fjernes når faren for ulykker er endret.

De eneste stedene fotobokser settes opp uten at de tre kriteriene er oppfylt, er i tunneler, der det ikke er mulig å kontrollere fart med vanlig radar.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken