*Nettavisen* Økonomi.

Fra bra til bedre på Wall Street

Handelen åpnet bra og fortsatte bedre takket være oppløftende nyheter om færre permitteringer og bedre inntjening i amerikansk industri. Aksjene klatret så høyt på novembers første børsdag at det holdt til årsbeste og vel så det.

Rapportene om amerikansk industri i oktober viser at det nå står bedre til enn på tre og et halvt år, melder Reuters.

Dow Jones-indeksen endte på sitt høyeste nivå på 17 måneder. Teknologiindeksen Nasdaq har ikke hatt bedre tall på 21 måneder, og 15 prosent av de aksjene som ble omsatt på New York Stock Exchange og Nasdaq mandag satte årsrekord.

- Dette stemmer godt overens med inntrykket om at økonomien klarer seg ganske bra, sier sjeføkonom Steve Ricchiuto i ABN AMRO.

Nøkkeltallene
Dow Jones stengte mandag på 9858,46 poeng, en oppgang på 0,59 prosent eller 57,34 poeng. Det er sjette børsdag på rad i pluss for Dow Jones.

Den bredere Standard & Poor’s 500-indeksen gikk opp 0,79 prosent eller 8,31 poeng til 1059,02 poeng.

Teknologiindeksen Nasdaq kunne ta kveld 1,84 prosent høyere enn ved åpning, det vil si en oppgang på 35,49 poeng til 1967,70 poeng. Ikke siden 17. januar 2002 har Nasdaq sett så gode tall.

Vekst i etterspørselen
Det var de gode tallene fra Institute for Supply Management, der oktober-indeksen endte på 57, som bidro til mye av oppgangen.

Forrige måned stoppet indeksen på 53.7 og for oktober ventet økonomene 55.9, ifølge Briefing.com.

Et hvert tall over 50 tyder på vekst i aktiviteten.

Også byggeinvesteringene steg mer enn ventet.

Rift om databrikker
At Semiconductor Industry Association mandag kunne opplyse at salget av databrikker steg med 6.5 prosent i september på årsbasis, den største veksten på 13 år, virket heller ikke som noen brems mandag.

I tredje kvartal har salget steget med hele 13,7 prosent, melder Reuters.

Intel Corp. var blant selskapene som nøt godt av denne nyheten. Intel er verdens største produsent av databrikker og verdien av Intel-aksjen steg mandag med 3,3 prosent, til 34,04 amerikanske dollar.

Cornflakes-produsenten Kellogg Co. steg med 5,3 prosent til 34,90 dollar i dag, takket være en inntjening i tredje kvartal som var markant bedre enn det Wall Street hadde forventet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.