Mandag ble det enighet i jordbruksoppgjøret. Avtalen innebærer en samlet økning i inntektsmulighetene for 2022 og 2023 på 10,9 milliarder kroner. Samtidig innebærer den at bøndene får full kostnadsdekning i 2022 og 2023.

1,5 milliarder - eller nesten 10 prosent av inntektsoppgjøret - er gjennom økte målpriser, som betyr økte matvarepriser. 1,2 milliarder av dette kommer i 2022 og resten i 2023.

Les også: 17.mai-festen: Vaffel og pølsekosen har blitt 40 prosent dyrere

– Avtalen er inngått i et ekstraordinært år for jordbruket, med en kostnadsvekst som utfordret produksjonsevnen i jordbruket. Samtidig har krigen i Ukraina, Europas kornkammer, vist hvor viktig det er at alle land tar ansvar for å utnytte potensialet for produksjon av mat til egen befolkning, sa landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).

Kraftig økning i kornpriser

Målprisene, som vil si prisen bonden reelt sett skal kunne få for varene sine, for melk, korn, poteter, grønnsaker og frukt vil øke fra 1. juli.

– Jordbruksavtalen innebærer en kraftig økning i kornprisene. Det er viktig for å styrke økonomien i kornproduksjonen og norsk selvforsyningsgrad, sa Borch under pressekonferansen.

Orkla står bak kjente merkevarer som Grandiosa, Toro, Jordan, Nidar, Stabburet, Lano og en lang rekke andre norske merkevarer. Konserndirektør Håkon Mageli sier at jordbruksoppgjøret taler sitt språk for hvordan dette vil påvirke dagligvarebransjen i tiden framover.

– Det er en krevende tid, med store endringer i prisen på innsatsfaktorer. Dette vil ha konsekvenser langt utover 2022, sier Håkon Mageli, konserndirektør i Orkla.

– Vil man merke det som forbruker?

– Det er dagligvarekjedene og deres profilhus som setter prisene i butikk, men det er klart at dette er nok en bekreftelse på at det er underliggende store endringer vi står overfor, sier han.

Les også: Denne grafen er svært dårlig nytt for norske dagligvarekunder


Varslet økte priser

Økningen i målprisene som følge av jordbruksoppgjøret kommer på toppen av allerede høye matvarepriser. I februar steg matvareprisene med 4,5 prosent. Det er snakk om prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer. Varegruppene som bidro mest til oppgangen var prisene på ost og osteprodukter, som økte 5,7 prosent fra januar til februar 2022. Prisene på kaffe er opp 8,0 prosent, mens prisene på iskrem steg med 5,3 prosent i samme periode.

Fra mars til april økte matvareprisene med 0,7 prosent, og siste tolv måneder økte prisene med 1,7 prosent, ifølge SSB.

Matvareprisene går som regel opp to ganger i året, 1. februar og 1. juli. Neste endringstidspunkt er altså halvannen måned unna, og den nå avgåtte Orkla-sjefen uttalte i februar at de kommer til å øke prisene over hele linja i 2022.

– Vi har gjennomført prisøkninger, og vi kommer til å gjennomføre flere. Det er en ekstraordinær situasjon. Vi gjør kostnadsreduksjoner selv, men med så store økninger vi ser nå, må dessverre ytterligere økninger til, sa daværende konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch til Nettavisen.

Les også: Orkla-sjef Jaan Ivar Semlitsch må gå på dagen: – Jeg skulle gjerne fortsatt