NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Et børsfall på hele 4,88 prosent er uvanlig, sist gang hovedindeksen falt like mye var 24. august 2015, da børsfallet var hele 5,2 prosent. Mange hundre børsmilliarder har forsvunnet den seneste uken.

I takt med at børsen tryner, tryner den norske kronen til sitt svakeste nivå noensinne mot euro.

- Så lenge vi ser den utviklingen vi ser så med tanke på smitte og utviklingen i markedet, er det ikke så overraskende at kronen faller så mye. Dette treffer absolutt alle som driver med forvaltning på et eller annet plan, sier Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets, til Nettavisen.

Blodrødt også på Wall street

Også i USA startet det med en kraftig nedtur på Wall Street ved åpning. Dow Jones var kort tid etter åpning ned hele 900 poeng, eller 3,4 prosent.


Til slutt endte Dow Jones ned hele 1100 poeng, eller 4,4 prosent.
S&P 500 endte ned 4,4 prosent, mens Nasdaq Composite endte ned hele 4.6 poeng.

Mer enn halvering

På Oslo Børs er Norwegian-aksjen en av de som fikk mest juling torsdag, med et fall på 21,6 prosent til drøyt 17 kroner. 12. februar stod aksjen i 42 kroner. Markedsverdien av det børsnoterte flyselskapet er nå under 3,2 milliarder kroner.

For ett år siden var temaet om 15.000 småaksjonærer skulle være med i aksjeutvidelsen i Norwegian eller selge seg ut. Da var Norwegian verdt over 8 milliarder kroner. Med fasiten i hånd burde de ha kommet seg ut.

Tidligere toppsjef Bjørn Kjos og tidligere styreleder Bjørn Kise har solgt seg ned i Norwegian, men eier fortsatt om lag 12 prosent av selskapet. De eier nå Norwegian-aksjer for skarve 340 millioner kroner.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs vil ikke kommentere aksjekursen i Norwegian spesifikt, men mener at markedet overreagerer på hvilke konsekvenser virusutbruddet år for Norwegian.

- I Kina ser vi at flytrafikken er begynt å komme tilbake igjen i underkant av 30 dager etter utbruddet. Sannsynligheten for at det skal bli en nedstengning i flere europeiske land er veldig liten, sier Elnæs til Nettavisen Økonomi.

- Dessuten kan Norwegian flytte kapasitet. Hvis dette ikke vedvarer, vil pengene komme inn igjen. Kostnaden går ned, og for tiden går Norwegian på litt sparebluss, fortsetter han.

Flyanalytikeren sier at det primært er topplinjen til Norwegian som rammes, altså brutto inntekter. Justerer vi for kostnadbesparelsene, blir ikke nettoeffekten så stor.

Tøft

- Og billettene for sommeren er allerede bestilt og betalt med kort. Men varer dette utbruddet gjennom sommeren, kan det bli tøft for mange selskaper, sier Elnæs.

Han poengterer at markedet svinger veldig mye, men at Norwegian mer utsatt enn andre flyselskap på grunn av den høye gjelden.

Norwegian kom for øvrig med en børsmelding torsdag der de opprettholder utsiktene de kom med i forbindelse med tallene for fjerde kvartal for for hva selskapet skal tjene fremover. Det er heller ingenting som endrer de lånebetingelsene som er stilt av kreditorene, såkalte covenants.

Rett etter åpning var hovedindeksen ved Oslo Børs ned 2,1 prosent. Børsfallet tiltok utover dagen, og ved 12.30-tiden var børsfallet hele 2,9 prosent. Med et indeksnivå på 861 må vi tilbake til begynnelsen av oktober 2019 for å finne tilsvarende lave nivåer.

Katastrofe for Trøim

For gjeldstunge Borr Drilling er utviklingen enda verre enn for Norwegian. Her er to tredjedeler av børsverdiene vasket bort siden begynnelsen av januar. Torsdag er aksjen ned ytterligere 6,8 prosent.

Onsdag svingte det skikkelig på Oslo Børs, men hovedindeksen endte til slutt ned rundt én prosent.

Før torsdagens kursfall var hovedindeksen ned 6 prosent den seneste uken, og hittil i år er børsfallet på 4,8 prosent.

Definitivt negativt

Oljetunge Oslo Børs lider under fallet i oljeprisen. DNB Markets skriver i sin morgenrapport at for oljemarkedet den videre spredningen av coronaviruset entydige dårlige nyheter.

Oljeprisen hadde torsdag morgen falt med ytterligere 3,5 prosent siden onsdag og handles nå under 53 dollar per fat. Så lav har ikke oljeprisen vært siden de ruglete finansmarkedene mot slutten av 2018.

En lavere oljepris gir en svakere norsk krone. Torsdag morgen handles kronen til 10,24 mot euro og 9,38 mot dollar.