Gunnar Stavrum

Fra vanlig hverdag til total katastrofe etter varsler fra miljøet rundt Hadia Tajik

DOKUMENTAR: Trond Giske og Haddy N'jie fortalte sin historie på TV 2 i går.

DOKUMENTAR: Trond Giske og Haddy N'jie fortalte sin historie på TV 2 i går. Foto: Skjermdump/montasje (TV 2/Nettavisen)

Arbeiderpartiets tidligere nestleder Trond Giske reagerte på at flere varsler om påstått seksuell trakassering kom fra miljøet rundt Hadia Tajik.

- Jeg la merke til at flere varsler kom fra et bestemt miljø, omtrent samtidig, sa Trond Giske på dokumentaren "Mitt lille land" på TV 2.

- Vi opplevde at vi gikk fra vanlig hverdag til total katastrofe, sa Haddy N'jie i programmet, og sa at det skapte en uro for at det kanskje kom nye påstander de fortsatt ikke kunne forsvare seg mot.

Intervjuet med paret er et sterkt oppgjør med nestleder Hadia Tajik, som uttalte at hun var rystet som politiker, menneske og som jurist.

- Jurister har sagt til meg at de ikke blir rystet som jurist av vanlige lovbrudd. Det etterlatte inntrykket er at det var snakk om veldig alvorlige lovbrudd, sa Giske.

Hovedinntrykket fra intervjuet er at Giske og N'jie føler seg urimelig behandlet av mediene, som skrev udokumenterte artikler basert på anonyme kilder. Dette ble forsterket av lekkasjer fra Arbeiderpartiets indre kretser, uten at pressen visste hva som lå i varslene.

Trond Giske ble psykisk syk, trengte psykiatrisk hjelp og måtte opp på takterrassen hjemme for å få luft. Det som hjalp var støtte fra naboer og Trond Giskes nettverk.

- Jeg kom nær Tronds venner, det var fint, sa Haddy N'jie.

Programmet var bygget opp som en kronologisk gjennomgåelse av saken i mediene, og saksbehandlingen internt i Arbeiderpartiet. Trond Giske fortalte blant annet at han ble rådet av Jonas Gahr Støre til ikke møte i sentralstyret, til tross for at Hadia Tajik leste høyt fra varslene i møtet. Dermed fikk han ikke forsvart seg.

- Trond trakk seg som nestleder fordi han ble satt i en situasjon det var umulig å stå i, sa Haddy Njie i programmet.

Hovedinntrykket fra Giske og N'jie er at Trond Giske ble kjørt opp mot veggen av pressen og ledelsen i Arbeiderpartiet, og kom i en situasjon hvor han ikke kunne forsvare seg mot udokumentert kritkk fra anonyme kilder.

Til gjengjeld tok Giske selvkritikk på at han ikke hadde vært bevisst på ubalansen han som voksen leder hadde i forhold til yngre kvinner, og karakteriserte det som "naivt og feil".

- Jeg får ikke gjor noe med det, men kan lære og vokse av det, sa Trond Giske.

VG-SKANDALEN: Haddy Njies reaksjon på den første uttalelsen som kvinnen på Giske-videoen angiivelig sa. Foto: Skjermdump (TV 2 Mitt lille land)

Dokumentaren kom også inn på VG-skandalen, der avisen feilfremstilte Trond Giskes nattlige selfie med en kvinne på Bar Vulkan. Ifølge Trond Giske ble hans politiske liv reddet av at kvinnen valgte å ta til motmæle mot VGs versjon.

- Vi har bare kommet tettere på hverandre, fordi det har vært en krise hvor man ikke har noe filter, sa Haddy N'jie.

Rent faktuelt kom det ikke så mye nytt ut av dokumentaren på TV 2, men det var en viktig påminnelse om at en sak alltid har to sider. Det skulle man ikke trodd når mediestormen mot Trond Giske var på sitt verste.

Da Nettavisen trykket innholdet i varslene mot Trond Giske ble vi kraftig kritisert av mediekolleger. I ettertid er det en beslutning vi står fast på. Det er alvorlig at ikke flere i presse-Norge innså hvor urimelig det var å bruke anonyme kilder til å fremme hemmelige anklager mot en person.

Nærheten mellom kildene i Arbeiderpartiet og journalistene som drev saken ble ikke sentral i dokumentaren. Det var kanskje ikke nødvendig etter runder med pølsefester og oppvasken etter oppkonstruerte sitater i VG.

Trond Giske har gjort mange dumheter, og han utøver en viss grad av selvkritikk - særlig hans oppførsel mot den unge AUF-eren i Tromsø.

Men en ting kan Trond Giske glede seg over, og det er at han har en lojal og klok samboer og snart kone. Det er ikke alle som ville stått like støtt i stormen som Haddy N'jie.

PS! Hva mener du? Fikk du økt sympati for Trond Giske etter dokumentaren? Skriv et leserinnlegg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.