*Nettavisen* Økonomi.

Fred. Olsen (90) bryter tausheten: – Jeg er rasende

Den ellers tause skipsfartsmilliardæren Fred. Olsen forteller at han er rasende på vegne av Greta Thunberg.

03.12.19 15:33

Den 90 år gamle milliardæren Fred. Olsen er mest kjent for skipsfart- og oljevirksomheten. I et sjeldent intervju med Aftenbladet tar han klimaaktivisten Greta Thunberg i forsvar og krever klimahandling fra politikerne.

– Greta Thunberg er sint. Jeg er rasende, sier han til Aftenbladet.

Den svenske jenta har skapt mye debatt siden hun gikk ut i skolestreik for klimaets skyld. Siden har hun holdt taler både for FNs generalforsamling og deltatt på en rekke toppmøter på internasjonalt nivå.

Les mer: Klimakrav til toppmøte: Rike land som Norge må punge ut 2.750 milliarder i året

Klikk på bildet for å forstørre. Climate change activist Greta Thunberg arrives with her father aboard the yacht La Vagabonde at Santo Amaro port in Lisbon, Portugal December 3, 2019. REUTERS/Rafael Marchante

ANKOMMER MADRID: Greta Thunberg har seilt til klimatoppmøtet i Madrid, og kom frem tirsdag.  Foto: Rafael Marchante (Reuters)

Forventet massiv satsning

Fred. Olsen skrev allerede i et brev i 2001 at han forventet en massiv satsing på fornybare energikilder for å bevare miljøet. Siden har engasjementet fortsatt. Og han har sterk tro på at skipsfarten blir grønn.

– Den er nødt til å bli grønn. Det er ikke noe spørsmål engang, sier Olsen.

Han var selv en av dem som har bygget opp norsk olje- og gassnæring. Ifølge Kapitals liste har 90-åringen 8,9 milliarder i formue. Mye av det har kommet gjennom investeringer i riggselskaper, skipsfart og olje- og gassindustri.

Les mer: 1 av 10 nordmenn er som oljearvingen Finn Gjedebo (47) - skeptisk til at klimaendringene er menneskeskapt

Olsen mener verden er på vei inn i en «syndflod».

– Vi kaller det syndfloder, og det er det vi nå er på vei inn i. Dette er en ekte syndflod. I antikken trodde man at syndfloden kom fordi man hadde oppført seg dårlig overfor guder. Nå kan vi se at nå har vi gjort det, eller i det minste er i ferd med å gjøre det.

90-åringen er nok ikke mest kjent for sitt klimaengasjement. Han har tross alt blitt milliardær stort sett som følge av olje- og gassinvesteringer.

Det var allerede på 1960-tallet at Fred. Olsen så mulighetene innenfor norsk olje- og gass, og etablerte både Norwegian Oil Consortium og Saga Petroleum. Senere ble han også tungt investert i offshoresektoren med det mest kjente selskapet: Fred. Olsen & Co.

Selskapene hans har gjennomført store offshoreprosjekter, og bygget rigger som har gjort mange oppdrag i både Nordsjøen og internasjonalt.

Han er ifølge Kapitals liste over Norges rikeste på plass nummer 23 med en formue på 8,90 milliarder kroner.

Greta fremme i Portugal

Klikk på bildet for å forstørre. Fred. Olsen.

RIK PÅ OLJE OG GASS: Fred. Olsen (90) har tjent seg rik på olje og gassektoren helt siden 60-tallet.  Foto: Ole Eikeland (Nettavisen)

Klimaaktivist Greta Thunberg er framme i Portugal etter å ha krysset Atlanteren med seilbåt. Hun skal videre til Spania for å delta på FNs klimakonferanse.

– Det føles uvirkelig. Det er en veldig spesiell følelse å se land og mennesker, sa 16-åringen til avisa Dagens Nyheter før katamaranen La Vagabond seilte inn mot havna i Lisboa tirsdag.

Thunberg nekter å fly siden flyreiser medfører store CO2-utslipp. Hun reiste med seilbåt fra Europa til USA i august for å delta på FNs klimatoppmøte i New York – og tilbakereisen har også foregått med seilbåt.

Thunberg og hennes far Svante fikk skyss over Atlanteren med de australske youtuberne Riley Whitelum og Elayna Carausu. 16-åringen skal videre til Madrid for å delta på FNs klimakonferanse der.

Tidligere var planen at møtet skulle holdes i Chile, men det ble flyttet på grunn av opptøyene og de omfattende demonstrasjonene der. Dermed måtte Thunberg raskt endre reiseplanene og sette kursen mot Europa i stedet for Sør-Amerika.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag