Gå til sidens hovedinnhold

Fred. Olsen (90) bryter tausheten: – Jeg er rasende

Den ellers tause skipsfartsmilliardæren Fred. Olsen forteller at han er rasende på vegne av Greta Thunberg.

Den 90 år gamle milliardæren Fred. Olsen er mest kjent for skipsfart- og oljevirksomheten. I et sjeldent intervju med Aftenbladet tar han klimaaktivisten Greta Thunberg i forsvar og krever klimahandling fra politikerne.

– Greta Thunberg er sint. Jeg er rasende, sier han til Aftenbladet.

Den svenske jenta har skapt mye debatt siden hun gikk ut i skolestreik for klimaets skyld. Siden har hun holdt taler både for FNs generalforsamling og deltatt på en rekke toppmøter på internasjonalt nivå.

Les mer: Klimakrav til toppmøte: Rike land som Norge må punge ut 2.750 milliarder i året

Forventet massiv satsning

Fred. Olsen skrev allerede i et brev i 2001 at han forventet en massiv satsing på fornybare energikilder for å bevare miljøet. Siden har engasjementet fortsatt. Og han har sterk tro på at skipsfarten blir grønn.

– Den er nødt til å bli grønn. Det er ikke noe spørsmål engang, sier Olsen.

Han var selv en av dem som har bygget opp norsk olje- og gassnæring. Ifølge Kapitals liste har 90-åringen 8,9 milliarder i formue. Mye av det har kommet gjennom investeringer i riggselskaper, skipsfart og olje- og gassindustri.

Les mer: 1 av 10 nordmenn er som oljearvingen Finn Gjedebo (47) - skeptisk til at klimaendringene er menneskeskapt

Olsen mener verden er på vei inn i en «syndflod».

– Vi kaller det syndfloder, og det er det vi nå er på vei inn i. Dette er en ekte syndflod. I antikken trodde man at syndfloden kom fordi man hadde oppført seg dårlig overfor guder. Nå kan vi se at nå har vi gjort det, eller i det minste er i ferd med å gjøre det.

90-åringen er nok ikke mest kjent for sitt klimaengasjement. Han har tross alt blitt milliardær stort sett som følge av olje- og gassinvesteringer.

Det var allerede på 1960-tallet at Fred. Olsen så mulighetene innenfor norsk olje- og gass, og etablerte både Norwegian Oil Consortium og Saga Petroleum. Senere ble han også tungt investert i offshoresektoren med det mest kjente selskapet: Fred. Olsen & Co.

Selskapene hans har gjennomført store offshoreprosjekter, og bygget rigger som har gjort mange oppdrag i både Nordsjøen og internasjonalt.

Han er ifølge Kapitals liste over Norges rikeste på plass nummer 23 med en formue på 8,90 milliarder kroner.

Greta fremme i Portugal

Klimaaktivist Greta Thunberg er framme i Portugal etter å ha krysset Atlanteren med seilbåt. Hun skal videre til Spania for å delta på FNs klimakonferanse.

– Det føles uvirkelig. Det er en veldig spesiell følelse å se land og mennesker, sa 16-åringen til avisa Dagens Nyheter før katamaranen La Vagabond seilte inn mot havna i Lisboa tirsdag.

Thunberg nekter å fly siden flyreiser medfører store CO2-utslipp. Hun reiste med seilbåt fra Europa til USA i august for å delta på FNs klimatoppmøte i New York – og tilbakereisen har også foregått med seilbåt.

Thunberg og hennes far Svante fikk skyss over Atlanteren med de australske youtuberne Riley Whitelum og Elayna Carausu. 16-åringen skal videre til Madrid for å delta på FNs klimakonferanse der.

Tidligere var planen at møtet skulle holdes i Chile, men det ble flyttet på grunn av opptøyene og de omfattende demonstrasjonene der. Dermed måtte Thunberg raskt endre reiseplanene og sette kursen mot Europa i stedet for Sør-Amerika.

Les også

Oljeindustrien og velstanden får skylda for klimaskepsis: - Mange går inn i en dyp fornektelse

Les også

Klimaministeren til skeptikere: - Ikke tid til å diskutere om global oppvarming finnes

Les også

Kinas nye super-kraftverk: Spyr ut seks ganger Norges totale klimautslipp

Kommentarer til denne saken