*Nettavisen* Økonomi.

Fred. Olsen angriper Oljefondet

Fred. Olsen misliker at staten investerer norske oljekroner i utenlandske selskaper.

- Se på Petroleumsfondet. Det er et av verdens aller største fond. Men her skal man kun putte pengene inn i utenlandske selskaper. Og hva betyr det? Vi putter pengene rett inn i konkurrentene våre. Har folk virkelig tatt det inn over seg? spør skipsreder Fred. Olsen, til Økonomisk Rapport.

Det er ikke første gangen Fred. Olsen kaster seg inn i den norske samfunnsdebatten. Tidligere har han foreslått å samle det norske IT-miljøet fysisk på den gamle flyplassen på Fornebu. Han var også raskt ute med å investere penger i nye energisektorer, som bølgekraft og vindkraft.

Nå hamrer den legendariske skipsrederen løs på forvaltningen av oljeformuen. Ved utgangen av første kvartal i år var Oljefondet på 1070 milliarder kroner, og det er økende. Pengene pumpes inn i utenlandske selskaper verden over.

Tidligere har det også kommet forslag fra næringslivsfolk om investere mer i Norge. Dette har blitt avvist av finansminister Per Kristian Foss, som mener det vil være ytterst ødeleggende for norsk økonomi å investere deler av Oljefondet innenlands. Foss mener det vil skape en høyere kronekurs, og dermed være ødeleggende for norsk eksportindustri.

Senterpartiet deler Fred. Olsens syn. Partiet vil at noe mer av oljeformuen skal brukes innenlands, blant annet til å støtte næringsliv som kan skape nye arbeidsplasser.

- Formålet med Petroleumsfondet er jo å opparbeide en sparekasse for fremtiden uten å øke inflasjonen innenlands. Da burde jo også den private sfæren få adgang til det samme, uten å betale skatt på disse midlene investert i norskkontrollerte selskaper, sier Fred. Olsen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.