Gå til sidens hovedinnhold

Frederik Mohn satset store deler av arven på ett selskap. Det burde han ikke ha gjort

Milliardærarving Frederik Mohn har satset mesteparten av formuen på riggselskapet Transocean. Det gikk dårlig i fjor, og i år kan det bli mye verre.

Frederik Mohn (43) er sønn av mangemilliardæren og velgjøreren Trond Mohn (77). Senior hadde et godt år i 2019, hans investeringsselskap Meteva tjente ifølge Finansavisen 282 millioner kroner før skatt, 242 millioner etter skatt.

Den gavmilde Mohn spanderte i fjor hele 812 millioner på gode formål og han har siden 2008 spandert 3,2 milliarder på idrett, kultur og helse og andre gode formål.

For sønnen gikk det derimot betydelig dårligere i fjor. 2019 var et godt børsår, men ikke for Frederik Mohn. Det skyldes at han har plassert hele 72 prosent av formuen i riggselskapet Transocean. Det har vært en katastrofal investering, aksjekursen til verdens største riggselskap har stupt som en stein.

Les også: John Fredriksen og Trond Mohn på britisk rikingliste

800 millioner mindre

Av årsberetningen til Mohns investeringsselskap Perestroika fremkommer det at Transocean-aksjene ved årsskiftet var bokført til 2 milliarder kroner. Det er nesten 800 millioner lavere enn det han betalte for aksjene i 2017, da han byttet ut offshoreselskapet Songa Offshore med verdens største riggselskap.

Frederik Mohn eier drøyt 33,1 millioner aksjer i Tranocean. Men vondt er blitt til mye verre siden årsskiftet som følge av koronaviruset og den lavere oljeprisen.

Børskursen i Transocean har siden 1. januar i år stupt fra 7 dollar per aksje til dagens nivå på 2,11 dollar, 19,60 norske kroner. Mohns aksjer nå er verdt bare om lag 650 millioner kroner med dagens valutakurser.

Les også: Vaksinenyhet gir børsfest

Milliardsmell

Det gir et urealisert tap siden årsskiftet på svimlende 1,35 milliarder kroner. Holder Transocean-kursen seg på dagens nivåer, risikerer Mohn en milliardsmell i regnskapet når 2020-tallene skal gjøres opp. Finansavisen skrev i mars at Mohns verditap i Transocean siden toppen er på hele 3,3 milliarder kroner.

Investoren konstaterer i årsberetningen at verdens helseorganisasjon WHO 20. januar i år erklærte en global folkehelsekrise som følge av koronautbruddet. WHO erklærte 1. mars korona for en global pandemi.

Mohn skriver i årsberetningen at de økonomiske konsekvensene av koronapandemien foreløpig ikke er kjent. Men han konstaterer at Transocean-verdiene har falt vesentlig som et resultat av koronautbruddet og nedgangen i oljeprisen.

Bedre med renter

I tillegg til å eier aksjer i Transocean eier Mohn jr. også obligasjoner i verdens største riggselskap. Disse obligasjonene var ved utgangen av 2019 bokført til over 3,1 milliarder, mens kostprisen for obligasjonene er 2,74 milliarder. Obligasjonene var derfor en mye bedre investering.

Mohns øvrige investeringer er også berørt av verdifallet, men det er ifølge årsberetningen vanskelig å si hva virkningene blir. Investeringsselskapet hadde ved årsskiftet en anslått egenkapital på 6,61 milliarder, så Mohn har fortsatt betydelige verdier til tross for børsraset i Transocean.

Men formuesnedgangen har vært stor. Bladet Kapital vurderte høsten 2019 Mohns formue til 6,4 milliarder kroner, en nedgang på 2,7 milliarder fra 2018. Faren Tronds formue ble den gangen vurdert til 9,2 milliarder. Han gikk til gjengjeld i 2018 på en gigantisk valutasmell på 2,5 milliarder kroner.

Store tap

Regnskapet til Perestroika for 2019 viser at Mohn i fjor tapte 340 millioner på finansplasseringene sine, mot en avkastning på 299 millioner i 2018. Det bidro sterkt et underskudd før skatt på hele 530 millioner kroner, mot et overskudd året i forveien på pene 1,17 milliarder.

Mohn mottok i fjor 45 millioner kroner i utbytte fra sine investeringer. Han realiserte tap på 303 millioner og hadde i tillegg urealiserte tap på 121 millioner kroner.

Frederik Mohn prøver også å selge prakteiendommen Brennhaugen 13 på Paradis noen kilometer sør for Bergen sentrum.

- Dette er en spektakulær eiendom, der kvaliteten ligger i standarden. Det er panoramautsikt ut over Nordåsvannet og egen tennisbane, uttalte megler Hugo Førde i DNB Eiendom til Nettavisen Økonomi i februar i år. Fredrik Mohn ville ikke uttale seg om salget. Så langt har ingen bitt på prisantydningen på 35 millioner kroner.

Bitter konflikt

Far og sønn Mohn har for øvrig ikke alltid vært gode venner. En milliardgave for noen år siden markerte ifølge BA at en bitter familiekonflikt tilsynelatende var over. Avisen skrev at i 2014 falt det harde ord fra sønnen Frederik da far Trond solgte industrivirksomheten ut av familien.

Det skjedde i april det året da svenske Alfa Laval fikk kjøpe familieselskapet Frank Mohn AS, et selskap som Frederik eide 32 prosent av.

Frederik ble rasende på sin far og ba ham skamme seg. Han mente faren hadde gått bak ryggen hans. «Han har feighetens nådegave», sa Frederik om sin far den gang, og han omtalte kjøpesummen på 13 milliarder kroner som «judaspenger».

Kommentarer til denne saken