Se det hjerteskjærende øyeblikket øverst i saken hvor Fredrik Solvang kjemper hardt for å holde igjen tårene midt i sendingen.

Det var dyster tematikk på NRK Debattens tirsdagssending rett før adventstiden slår inn over Norge. Med økte strømpriser, matpriser og en kald vinter rett rundt hjørnet, er det mange nordmenn som er redde.

Les mer: Støre forsvarer dagpengekutt

Solvang kjeftet på Ap, Sp og H

Sendingen startet med at Fredrik Solvang forklarte at hverken Arbeiderpartiet (Ap) eller Senterpartiet (Sp) stilte til NRK Debatten.

På tross av at temaet handler om at stadig flere nordmenn er nødt til å ty til matkø for å få nok mat til familiene sine.

Begrunnelsen ifølge regjeringspartiene var at de er i budsjettforhandlinger med Sosialistisk Venstreparti (SV). Likevel kunne SV stille i debatten. Solvang beklaget at det dermed ville bli et skjevt panel. For heller ikke Høyre ville stille, ettersom Ap og Sp ikke stilte.

– I realiteten mener de at det ikke skal være politisk debatt i Norge fra 6. oktober når statsbudsjettet legges frem, til begynnelsen av desember, når forhandlingene må være over. Dermed blir det et skjevt panel i kveld. Fordi Høyre vil heller ikke stille, ettersom Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke stiller, sa han.

Les mer: Grieg Seafood utsetter utbygging etter regjeringens skatteplaner

Vanlige folk går i minus hver måned

Renate Søderlund (46), som selv går i minus med 2226 kroner i måneden, måtte innrømme at hun var i ferd med å knekke sammen under sendingen.

– Hva gjør det med deg når økonomien din er slik? spurte Solvang.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal svare på det uten å knekke sammen, Fredrik, sa Søderlund tydelig preget.

Les mer: Vedum stusser over permitteringer – sier lakseskatten ikke gjelder der

På NRK-debatten var det tre vanlige personer som alle fortalte om hvordan de spinker og sparer men enten ender opp med maksimalt 42 kroner i pluss, eller går med flere tusenlapper i minus. Budsjettet ble vist frem for alle sammen, og tallene er verifisert.

Med temaet «Levekostnadene øker og flere rammes» gikk NRK-programleder Fredrik Solvang over til å vise frem statistikken. Og tallene ble ikke bare tørre tall.

– Vi har vært i kontakt med Matsentralen Norge. De anslår å gi ut mellom 10-11 millioner måltider i år. De mener de kunne delt ut dobbelt så mye mat om de hadde det, forklarte Solvang.

Men det var da Solvang fortalte om tallene fra Frelsesarmeen at han måtte kjempe for å holde tårene tilbake.

Les også: Erna Solberg kritiserer skatteøkningene

350 prosent økning i matkø

– Vi har også snakket med Frelsesarmeen. De forteller om en kraftig økning av familier som oppsøker deres matutdeling. På Hamar har det vært en 65 prosent økning. I Tromsø er det 86 prosent økning. I Stavanger, Oslo, Farsund og Tvedestrand har det doblet seg, fortalte Solvang mens han var tydelig preget av tallene.

– I Moss og Trondheim er det tre og en halv gang så mange nordmenn som er nødt til å stille seg i matkø hos Frelsesarmeen for å få mat, sa Solvang med et ansiktsuttrykk fylt med følelser.

Umiddelbart kom reaksjonene på sosiale medier på det gripende øyeblikket.

– Når Fredrik Solvang leser opp tallene om hvor mange fattige vi har i landet, og hvor mange som går for å få gratis, utgått mat, så begynte han å grine og mistet det på direkten. Det var et ekte og varmt øyeblikk. Rørende, skriver Knut Høibraaten på Twitter.

Biologen Mikke Bølstad takker Fredrik for den spesielle sendingen.

– Jeg tror vi er mange som har lyst til å gi Fredrik Solvang en klem i kveld. Takk Fredrik!

VG-kommentator Shazia Majid kom også med en klar hyllest til Solvang etter sendingen.

– Helt naturlig at Fredrik Solvang tar til tårene under denne NRK-debatten. Det er umulig å ikke bli berørt av den elendigheten som nå utspiller seg i Norge. 35% flere som henter mat hos Frelsesarmeen, skrev hun.