THEATERCAFEEN (NA24): Hvert år rett før jul ankommer John Fredriksen (68) Norge med sitt private jetfly.

Så dukker han opp på fasjonable Theatercaféen.

For julen blir ikke den samme uten Johns tradisjonelle julelunsj.

Og torsdag ettermiddag er julebordet som alle kelnere drømmer om, i gang.

Så langt er de cirka 25 stykker med John Fredriksen i midten, selvfølgelig.

Blant de som har troppet opp finner man John Fredriksens høyre hånd Tor Olav Trøim og Peter Anker, sjefen for meglerhuset RS Platou. Fredriksens to døtre, Cecilie og Kathrine Astrup Fredriksen, er også på plass.

Det drikkes god vin og champagne. Fredriksen selv mingler med gjestene, men holder seg i nærheten av hovedbordet.

Forlot festen
Like før klokken 20.00 i kveld forlot imidlertid Fredriksen sin egen julefest, ifølge VG. Det er uvisst om han kommer tilbake til festen. Hovedpersonen snakket ikke med pressen utenfor da han dro fra Theatercaféen.

Her kan du se en video fra inne på Theatercafeen torsdag ettermiddag:

HTML EMBED

Tiår etter tiår
I vel 40 år har John Fredriksen frekventert shipping og finansjyplingenes spise- og drikkebule. Og hvert år inviterer han sine nærmeste venner og forretningsforbindelser til en heidundrende julefest. Målet er å holde festen så nærme som mulig til selve julaften. Og festen begynner i god skipsmeklertradisjon tidlig. Som regel rundt klokken 13.00.

De beste vinene og den beste maten står alltid på menyen, hummer eller indrefilet, Pouligney Montrachet eller Margaux. Er det bra, ja så er det der. Her skal det ikke spares på noe. For John Fredriksen er en sjenerøs mann, en meget sjenerøs mann, især med sine nærmeste.

Hvert år er det alltid noen fremadstormende shipping- og finansgutter som har brukt mye energi, og helt sikkert litt kontanter for å kunne benke seg ned på ett av nabobordene til Fredriksen. Målet er selvfølgelig å innynde seg med Norges mektigste og viktigste aktør innen finansmiljøet. Får du innpass hos Fredriksen, ja da blir du verdifull for ethvert meklerhus, enten det dreier seg om shipping, rigg, fisk eller finans.

Etter hvert som dagen går mot tidlig kveld og promillen øker proporsjonalt med alkoholinntaket blir noen av unggutta tøffere og tøffere. De åler seg inn på det drøye 40-manns store bordet og smisker med Fredriksens venner i et håp om at de kommer et steg videre inn mot John. For folk utenfor ser det hele relativt komisk ut, men for disse er det fulle alvor. Men ingen tør å ta steget fullt ut og konfrontere Fredriksen selv.

- Ta deg sammen
Det våget imidlertid tiggeren Tommy, som for noen år siden tilfeldigvis kom forbi restauranten da John Fredriksen sto utenfor og hadde en av sine røykepauser.

- Ta deg sammen, så blir det kanskje noe av deg til slutt, sa Fredriksen til Tommy, ifølge Nettavisen.

Deretter la John en tusenlapp i hånda til Tommy, som på grunn av det ble rikskjendis.

Men det var ingen trend Fredriksen startet. Året etter sa han nemlig følgende til Side2.

- I fjor delte du ut en tusenlapp, Fredriksen. Kommer du til å gjøre noe lignende stunt?

- Ha, ha, ha, sa Fredriksen og klasker neven i bordet.

- I dag kommer jeg ikke til å gjøre noen stunt. Ingen tusenlapper nå, nei. Det kan du være sikker på, sa han og lo hjertelig.

Les mer: - Ingen tusenlapp i år

Svindyre regninger
Julelunsjen et annet år utartet til matkrig.

Samtidig som det var livlig sang, ble det kastet jordbær mot gjester på bord i nærheten, men det utartet ikke.

Den gang betalte Fredriksen regningen på 125.000 kroner - og tipset 12.500.

Les mer: Rikingene feiret med matkrig

Fredriksen er den eneste som får riksmediene til å stille opp på grunn av en lunsj. For han er ingen hvem som helst.

Fra å være en skipsmeklerassistenten hos Blehr & Tenvig som 16-åring har karrieren til John kun gått en vei - til himmels.

Skatteflyktning
Fredriksen styrer sitt forretningsimperium fra London og Kypros. Ikke bare ble han skatteflyktning, men han er også blitt kypriotisk statsborger. Alt for å unngå skatt. Gjennom sitt kypriotiske holdingselskap, Hemen Holding, eier han hele 133,1 millioner aksjer i Seadrill.

Hemen Holding er styrt av stiftelser kontrollert av Fredriksen og hans nærmeste familie. Det vil si hans to døtre, Kathrine og Cecilie.

Fredriksen er også storeier i andre børsnoterte selskaper som Frontline, Archer, Golden Ocean, Aktiv Kapital, Golar LNG og Marine Harvest.

- Forakt for risiko

John Fredriksens liv har vært turbulent. Fengselscelle, milliarder tjent, milliarder tapt, så utrolig mange milliarder tjent.

Han tok risiko, mye risiko. Milliardene rant inn og han ble søkkrike. Både shipping og fisk er imidlertid sykliske bransjer, og han har ikke vært langt unna skifteretten.

Det siste 10-året har imidlertid vært fantastiske år.

John Fredriksen har kommet på syvende plass på de rikeste beboerne i England. Hans formue ble vurdert til 6,7 milliarder pund, rundt 60 milliarder kroner.

«John Fredriksen har forakt for risiko, for regler og for sveklinger. Mens andre tenker, handler Fredriksen, uten å spørre noen. Han eier ikke alt, men han bestemmer alt. Mange er blitt rike på Fredriksen, men han er blitt enda rikere på dem. Og aldri betaler han en krone i skatt – til gjengjeld er han dømt til et evig liv som hjemløs», er noen av karakteristikkene som kom fram i den uautorisert biografien, Storulv, skrevet av Odd Harald Hauge og Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum.