John Fredriksen er verdens desidert rikeste norskfødte person, med en anslått formue på 104 milliarder kroner. 77-åringen, som har kypriotisk pass, gikk av som Seadrill-styreleder i 2019 - men er fortsatt største eier i rigg-giganten med en andel på i overkant av 30 prosent.

Allerede sent søndag kveld varslet Seadrill gjennom en børsmelding at selskapet søkte konkursbeskyttelse for sine asiatiske datterselskaper. Onsdag kveld fulgte selskapet opp med å søke tilsvarende beskyttelse for hele selskapet, men med noen unntak.

Konkursbeskyttelse under «kapittel 11»-beskyttelsen betyr at Seadrill blir beskyttet fra en konkursbegjæring fra kreditorene. Samtidig får riggkjempen fred til å rekonstruere og sikre verdiene i selskapet gjennom forhandlinger med kreditorene - under overvåkning av domstolene.

John Fredriksen etablerte det Bermuda-registrerte Seadrill i 2005, og har hatt hovedbaser i Stavanger, Singapore og Aberdeen. I dag styres selskapet fra London i Storbritannia og Houston i USA, med administrativt hovedkvarter i Hamilton på Bermuda.

Har 5,5 milliarder kroner å gå på

Seadrill opplyser at det har en kontantkasse på 650 millioner dollar, om lag 5,5 milliarder kroner.

Samtidig skylder selskapet bankene 5,7 milliarder dollar, eller rundt 48 milliarder norske kroner.

Administrerende direktør Stuart Jackson skriver i en pressemelding at selskapet derfor ikke behøver ekstra finansiering mens selskapet går gjennom en restrukturering under en beskyttelse av domstolen i Texas, hvor søknaden om den såkalte «kapittel 11»-beskyttelsen ble levert inn.

– Vi jobber tett med våre aksjonærer for å sikre at vi oppnår et utfall som gir oss fleksibilitet til å overkomme bunnpunktene i vår industris sykluser, sier Jackson.

Selskapet skriver i meldingen at Seadrills operasjoner vil fortsette som normalt. Riggkjempen har også bedt om å få betale leverandørene og nøkkelkreditorer, samt lønn til de ansatte, som normalt under «kapittel 11»-perioden.

Andre gang på fire år - kan tape alt

Det er andre gang på fire år Seadrill må be om konkursbeskyttelse. Sist var i 2017 da selskapet året etter kom ut av problemene etter en restrukturering.

Les mer om saken fra 2017: Truer med å slå Seadrill konkurs

I en oppdatering for to måneder siden, i november i fjor, skrev Seadrill at selskapet jobbet hardt for å redusere gjeldsgraden. Allerede da varslet Seadrill-direktør Jackson at en grundig restrukturering var på vei. Samtidig advarte han om dramatiske konsekvenser av et slikt grep:

«En bør notere seg at ved avslutningen av en slik omfattende restrukturering, er sjansen stor for at den nåværende verdien av selskapets egenkapital blir redusert betraktelig eller til å være verdt null».

I 2020 ba Seadrill Partners om konkursbeskyttelse. Les mer her.