*Nettavisen* Økonomi.

Fredriksen kjøper i Jinhui

Foto: (Scanpix)

Rederiet Golden Ocean, der John Fredriksen er storaksjonær, har kjøpt seg opp i bulkrederiet Jinhui Shipping.

02.02.05 10:50

Fredriksen-dominerte Golden Ocean Group har kjøpt 4,5 millioner aksjer i traderfavoritten Jinhui Shipping, noe som utgjør 5,08 prosent, i følge en flaggemelding til Oslo Børs onsdag formiddag. Kjøpet ble gjort i går.

Kjøpet utgjør rundt 100 millioner kroner.

Etter ti minutters handel på Oslo Børs onsdag er aksjen opp 12 prosent til 25 kroner, åpenbart drevet av meldingen om Fredriksens kjøp.

Golden Ocean ble i fjor skilt ut fra Frontline, for å rendyrke John Fredriksens satsning på bulksegmentet, altså frakt av for eksempel jernmalm, kull og lignende.

Kina-boom
Jinhui driver bulkfrakt med fokus på det kinesiske markedet, som har vært i en boom de siste årene, på grunn av det store behovet for råvarer til den kraftig voksende økonomien.

Jinhui Shipping er et kinesisk selskap, men notert på Oslo Børs. 59,6 prosent av Jinhui Shipping er eid av Jinhui Holdings, som er børsnotert i Hongkong.

Jinhui har vært en favoritt blant aksjetraderne på Oslo Børs. Aksjen har svingt enormt. På midten av 1990-tallet var den over 10 kroner. I 1999 var kursen under 1 krone. I begynnelsen av 2004 var den i 22 kroner, men etter at Jinhui bommet stygt på fremtidige fraktkontrakter, falt aksjen til 5 kroner i fjor sommer, før den nå igjen er femdoblet til rundt 25 kroner.

Markedet har spekulert i et kjøp i Jinhui fra Golden Ocean og Fredriksen, ettersom mange har ment at Jinhui har vært vesentlig lavere priset i forhold til verdier og inntjening enn Fredriksens Golden Ocean.

Varsler gode tall
Uavhengig av meldingen om aksjekjøp, rapporterer Jinhui onsdag morgen at venter at resultatet for 2004 vil øke med 300 prosent fra 2003.

Jinhui varsler også et utbytte på minst 25 prosent av resultatet for 2004.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.