Gå til sidens hovedinnhold

Fredriksen sulten på rigg

John Fredriksen er slett ikke mett og flere oppkjøp innen riggsektoren står trolig for tur. Les intervjuet her.

John Fredriksens våpendrager, Tor Olav Trøim, varsler videre vekst for SeaDrill etter at selskapet slukte hele Smedvig denne uken.

Tirsdag ble det spekulert i om SeaDrill vil gjennomføre den samme finansielle transaksjonen som Frontline gjennomførte for noen år tilbake.

NA 24 - din nye næringslivsavis

Da skilte nemlig Frontline ut sine tankskip i et eget selskap, Ship Finance, som ble oppkapitalisert gjennom låneopptak i det amerikanske high yield markedet og aksjene ble gitt som utbytte til aksjonærene i Frontline sammen med meget romslige tilbakebetalinger.

Frontline leier skipene tilbake fra Ship Finance på lange rater. Det man endte opp med, etter de spektakulære finansielle transaksjonene var en utbyttemaskin som shippingverdenen aldri tidligere har sett maken til.

Nå skal den samme modellen overføres til SeaDrill, riggselskapet som John Fredriksen i fjor sommer etablerte og som siden har vokst seg til å bli en gigant. En serie med oppkjøp kulminerte denne uken med at SeaDrill slukte hele Smedvig.

Les også:Ser milliardopptur i SeaDrill

«Trøim-splitt»
Tor Olav Trøim, som er toppsjef i SeaDrill, og som ble kåret til Dealmaker of the Year av shippingtidsskriftet Marine Money, forteller til NA24 iMarkedet at han ikke kan tidfeste når en eventuell oppslitting av SeaDrill-selskapet kan skje.

- Det er ikke noe som nødvendigvis kan tidfestes spesielt. Det kan komme fortløpende og har med kontrakter på riggene og levering å gjøre, sier Trøim i en kommentar til NA24 iMarkedet.

Ikke ferdig med vekst
Trøim forteller videre at SeaDrill ikke er ferdig med å vokse.

- Nei, vi er ikke ferdig med å vokse, sier han til NA24 iMarkedet.

Han forteller at de fremdeles er interessert i moderne jack-up og dypvannsrigger i tiden som kommer. Det vil med andre ord være flere spennende trekk fra Fredriksen og Trøim i tiden som kommer.

Aggressiv Smedvig-vekst
Da Trøim presenterte SeaDrill for investorer på meglerhuset Pareto sitt Olje- og offshoreseminar i fjor, så han på software som en av hovedutfordringene fremover. Det vil si mennesker og organisasjon.

Det er fint lite nytte i en oljerigg, dersom man ikke har både bemanning og organisasjon til å drifte utstyret. Da SeaDrill kastet seg på Smedvig etter at Noble Drilling kom på banen var det med dette for øye.

Gjennom oppkjøpet av Smedvig fikk SeaDrill en organisasjon som en kunne bygge videre på. Men også i Smedvig vil det bli meget aggressiv vekst fremover, røper Trøim.

- Det er klart det blir mye enklere med Smedvig. Men Smedvig må også bygges opp, sier Trøim som forteller at de skal i gang med mye ansettelser i tiden fremover.

Kommentarer til denne saken