Gå til sidens hovedinnhold

- Fredriksen-tanker torpedert i Omanbukta

«Front Altair torpedert»:

En oljetanker eid av John Fredriksens rederi Frontline brenner i Omanbukta etter et angrep. Også et annet tankskip i området skal ha blitt angrepet.

En oljetanker eid av John Fredriksens rederi Frontline brenner i Omanbukta etter et angivelig angrep. Også et annet tankskip i området skal ha blitt angrepet.

Administrerende direktør Robert Hvide Macleod i Frontline Management sier i en uttalelse til NTB at de ikke kjenner årsaken til eksplosjonen på Front Altair.

Flere andre kilder bekrefter imidlertid at fartøyet torsdag ble utsatt for et angrep.

– Vi kan bekrefte at det har vært et angrep. Det har vært en eksplosjon om bord på det norskeide fartøyet, sier Nasser Selim, talsmann for kystvakta i Oman, til Dagbladet.

Les også: Ber norske skip være på vakt

Ifølge Selim skjedde hendelsen i iransk farvann. Et annet angrep skal ha rammet tankskipet Kokuka Courageous, som fikk skader på skroget.

Bekymret for norske skip

Etter angrepet hever Sjøfartsdirektoratet sikkerhetsnivået for norske skip i Omanbukta-regionen.

– Overfor norske skip henviser vi til råd fra Rederiforbundet og Sjøfartsdirektoratet, om at det bør utvises høy aktsomhet og årvåkenhet i regionen, sier pressetalsperson Astrid Sehl i UD i en uttalelse.

Norske myndigheter er bekymret over situasjonen.

– Norge er en av verdens ledende skipsfartsnasjoner, og for oss er fri navigasjon og sikker seiling på havene av stor viktighet, tilføyer Sehl.

De antatte angrepene skjedde samtidig som Japans statsminister Shinzo Abe er i Teheran for å diskutere konflikten mellom Iran og USA.

Situasjonen mellom landene er svært spent, og USA har anklaget Iran for å stå bak sabotasje mot fire skip i Omanbukta i forrige måned. Et av disse skipene er norskeid. Iran har avvist anklagene.

Onsdag falt oljeprisen til under 60 dollar fatet, men den stiger kraftig igjen etter nyhetsmeldingene fra Omanbukta.

Trump orientert

President Donald Trump er orientert om det angivelige angrepet mot to tankskip i Omanbukta, opplyser Det hvite hus.

– Presidenten er orientert om angrepet på skip i Omanbukta. USAs regjering bistår og vil vurdere situasjonen løpende, sier Trumps pressetalskvinne Sarah Sanders.

FNs sikkerhetsråd skal torsdag diskutere hendelsene i Omanbukta, der to tankskip tidligere på dagen angivelig ble utsatt for angrep.

Sikkerhetsrådet vil diskutere hendelsene og den siste tids utvikling etter henstilling fra USA, opplyser FN-diplomater. Møtet vil finne sted bak lukkede dører.

Mannskapet i sikkerhet

En representant for rederiet Frontline sier til VG at alle de 23 som var om bord på Front Altair, er i sikkerhet.

– De er overført til et annet skip i nærheten, forteller han.

Enkelte kilder hevder skipet er blitt rammet av en torpedo. Representanten for Frontline kan ikke bekrefte dette, men sier at «vi har hørt det samme».

Han opplyser det ikke var nordmenn om bord på skipet, og at mannskapet stort sett består av folk fra Russland, Georgia og Filippinene.

Om bord på Front Altair er det 75.000 tonn hydrokarboner av typen nafta, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Byrået viser til opplysninger fra det statlige oljeselskapet CPC på Taiwan, som har chartret skipet.

De antatte angrepene på tankskip i Ombanbukta førte raskt til en økning i oljeprisen. Prisen på nordsjøolje steg 4 prosent til 62 dollar fatet.

– Flere eksplosjoner

Iranske statlige medier har meldt at Front Altair har sunket – men dette er tilbakevist av rederiet.

Den iranske utenriksministeren Javad Zarif beskriver hendelsene i Omanbukta som svært mistenkelige, ifølge nyhetsbyrået AP.

Også det norske Sjøfartsdirektoratet bekrefter at det er et angrep som rammet Front Altair.

– Det er rapportert om tre detonasjoner på skipet. Mannskapet kom seg om bord i et forbipasserende skip og skal ikke være skadd, heter det i en pressemelding fra direktoratet.

Det andre tankskipet som torsdag skal ha blitt utsatt for angrep i Omanbukta, seiler under Panamas flagg.

Mannskapet på 21 om bord på Kokuka Courageous er evakuert. Én av dem har fått lettere skader, ifølge selskapet BSM Ship Management.

Anklager mot Iran

Hvem som kan ha stått bak hendelsene som rammet skipene, er ikke kjent. Iran er anklaget for å ha stått bak sabotasjeaksjonene mot skip i Omanbukta i forrige måned – noe iranske myndigheter har benektet.

Norskeide Andrea Victory var et av skipene som ble utsatt for sabotasje utenfor havnebyen Fujairah i De forente arabiske emirater.

Meldingene om angrepet mot Front Altair kom etter at skipet hadde tatt om bord last i Fujairah og satt kursen til sjøs.

Data fra MarineTraffic viser at Front Altair har stoppet i Omanbukta etter å ha passert Hormuzstredet sent onsdag kveld.

USAs marine bistår skipene som ble rammet av hendelsene utenfor kysten av Iran.

– Amerikanske marinestyrker i regionen mottok to separate nødmeldinger klokken 6.12 lokal tid og klokken 7, heter det i en uttalelse fra den amerikanske marinens femte flåte.

Kommentarer til denne saken