Årets Nobels fredspris er som kjent tredelt og går til menneskerettsorganisasjonene russiske Memorial og Senter for sivile rettigheter (Center for Civil Liberties) i Ukraina og til menneskerettighetsforkjemperen Ales Bjaljatski fra Belarus, som sitter fengslet i hjemlandet.

Natallia Pintsjuk mottar fredsprisen på vegne av sin fengslede ektemann Ales Bjaljatski.

Styreleder Oleksandra Matvitsjuk mottar prisen på vegne av Senter for sivile rettigheter, mens styreleder Jan Ratsjinskij mottar prisen for Memorial.

Matvitsjuk krever at det opprettes egne internasjonale straffedomstoler for å straffefølge president Vladimir Putin og andre krigsforbrytere når Ukraina-krigen en gang tar slutt.

– Jeg har ingen tvil om at Putin, før eller siden, ender opp i Den internasjonale straffedomstolen, sier Matvitsjuk på pressekonferansen.

Hun krever også at Russland mister sin faste plass i FNs sikkerhetsråd.

– Putin er ikke redd for Nato, han er redd for frihet

Matvitsjuk sier videre at Ukraina etterlyser ytterligere støtte og hjelp fra Vesten.

– Putin vil stanse først når han stanses, så Ukraina trenger bistand fra det internasjonale samfunnet til å stå opp mot denne russiske aggresjonen, sier Matvitsjuk.

– Putin startet denne krigen. Ikke fordi han er redd for Nato, men fordi han er redd for tanken på frihet. Kun spredning av frihet vil gjøre verden tryggere, sier hun.

Deretter uttrykker hun støtte til kvinnene i Iran, som kjemper mot det undertrykkende regimet.

– Akkurat nå er det mange land i verden hvor det er mange mennesker som kjemper for frihet og demokrati. Jeg vil uttrykke min solidaritet med de modige kvinnene i Iran. Kvinner er alltid i front i kampen for menneskeverd, sier hun.

– Kampen for menneskerettigheter i Russland fortsetter

Situasjonen for menneskerettsforkjempere i Russland er forferdelig, men de fortsetter arbeidet sitt, sier den russiske fredsprismottakeren Jan Ratsjinskij.

– Noen av dem som forsvarer menneskerettighetene i Russland, forfølges mens vi sitter her. Mange har sittet lenge i fengsel. Jeg tror dessverre ikke situasjonen vil bli bedre med det første, sier Ratsjinskij, som leder organisasjonen Memorial.

Ratsjinskij understreker at de som kjemper for menneskerettighetene, likevel ikke gir seg.

– Dette er ikke bare noe de vil selv, men noe som er nødvendig for samfunnet. Folk må beskyttes, og jeg tror ingen forbud kan stanse det arbeidet.

På spørsmål fra NTB om hva han tror om sin egen sikkerhet når ham kommer hjem til Russland, sier han at han ikke tenker noe særlig på det.

– Min personlige sikkerhet er ikke en viktig sak, sier Ratsjinskij.

Ber om mer våpen til Ukraina

To av årets nobelprisvinnere sier de ikke tror på en fredelig løsning på krigen i Ukraina. De ber om mer våpen til Ukraina i kampen mot Russland.

I et intervju med Yahoo News forrige uke, ble Oleksandra Matvitsjuk konfrontert med paradokset om at en fredsprisvinner etterlyser flere våpen.

– Jeg kan forstå dette. Det er en merkelig situasjon. Og jeg er frustrert over at det ikke finnes juridiske instrumenter til å stanse Russlands grusomheter, som for eksempel når hele FN-systemet ikke kan gjøre noe med det, sier Matvitsjuk i intervjuet.

– Det er ikke ok at en menneskerettsadvokat sier at kun våpen kan redde menneskeliv i de okkuperte områdene. Det er en veldig farlig verden vi lever i, sier hun i intervjuet.

– Vi må både granske krigsforbrytelser og sørge for at forbryterne stilles til ansvar. Vi må sørge for at nye krigsforbrytere ikke finner sted, sier hun.

Det er ikke vanlig at fredsprisvinnere tar til orde for militære løsninger på en konflikt, men to av årets vinnere har liten tro på en fredelig løsning på krigen i Ukraina.

– Jeg er helt overbevist om at det ikke finnes en diplomatisk løsning så lenge Vladimir Putins regime sitter ved makten, uttalte Irina Sjtsjerbakova, fra den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial, tidligere denne uken.

Oleksandra Matvijtsjuk som er menneskerettsadvokat og styreleder i den ukrainske menneskerettsorganisasjonen Center for Civil Liberties, tror heller ikke på diplomatiet.

– Når jeg blir spurt om hvordan man kan stoppe de pågående forbrytelsene i de okkuperte ukrainske områdene, svarer jeg: Gi Ukraina våpen slik at områdene kan bli frigjort, uttalte Matvijtsjuk tidligere denne uken.

Alvorlig bakteppe

Lørdag 10. desember, som er dødsdagen til Alfred Nobel, er det duket for både barnas fredsprisfest, prisseremoni, fakkeltog og bankett, der både kongepar og kronprinspar deltar.

Rammen for årets utdeling er spesiell, mener direktør Olav Njølstad ved Nobelinstituttet.

– Krigen i Ukraina er jo bakteppet. I tillegg er en av prisvinnerne fortsatt politisk fange. Det gir et stort alvor. Det vil bli taler som gjør inntrykk, sier Njølstad til NTB.

Ales Bjaljatski, som leder Belarus' mest framtredende menneskerettsgruppe, har sittet i varetekt siden juli i fjor, anklaget for å ha smuglet penger inn i Belarus. Han risikerer mellom sju og tolv år i fengsel.

Fra Memorial kommer aktivistveteranen og styrelederen Jan Ratsjinskij. Ettersom Russland er omfattet av reiserestriksjoner, har han måttet ta en omvei for å komme seg til Oslo. Men det har vært relativt uproblematisk, sier Njølstad.

Konsert skrinlagt

Den tradisjonelle Nobelkonserten, kringkastet til de tusen hjem, er derimot skrinlagt i år. Årsaken er trøbbel med å skaffe finansiering, ifølge Njølstad.

I stedet blir det en nedskalert konsert for kun prisvinnerne og inviterte gjester med Operaorkesteret og sangere fra Den Norske Opera i Munchmuseets festsal.

Til neste år håper imidlertid Nobelkomiteen igjen å skaffe sponsorer til en konsert som er åpen for publikum.