Fremtidens lydopplevelse

Har du sittet på kino og trodd at det var den beste lydopplevelsen det var mulig å få, da har du gått glipp av holofoni – ekte 3d-lyd.

31.01.06 15:09

Ofte tenker vi på lyd som noe som går i mono, stereo, eller kanskje surround. Men det finnes mange måter å manipulere lyden på en slik måte at den oppfattes helt annerledes enn den virkelig er.

Hjernen kan lures
En kjent teknikk er såkalte 3d-effekter på mp3-spillere. Prinsippet er ganske enkelt: Den ene høyttaleren gis en marginal forsinkelse som er såpass liten at en ikke merker at høyttalerne ikke spiller det samme. Det en derimot oppnår er at en får en følelse av at lydbildet åpner seg og en får en slags 3d/surround-lyd.

Holofoni baserer seg på noe av den samme teknikken, men i stedet for å gjøre jobben i avspillingssystemet, gjøres jobben under opptaket av lyden på en avansert måte.

Lyden høres rundt hodet
Holofoni er en teknikk for å spille inn lyd på en slik måte at en får inntrykk av at lyder beveger på seg og plasserer seg på samme måte som en hører med ekte lyder. Med holofoni kan en for eksempel få følelsen at en veps surrer rundt hodet ditt, og du kan nærmest peke på vepsen som ikke eksisterer – litt på samme måte som en kan gjøre med 3d-filmer.

Konseptet er på ingen måte et nytt fenomen, og ble utviklet på starten av 80-tallet av argentineren Hugo Zuccarelli. For å oppnå effekten tas lyden opp fra flere kilder, og flettes sammen i et opptak. Fordi et menneske ikke har mer enn to ører, trenger en heller ikke mer enn to høyttalere for å skape effekten, og den oppnås best ved å bruke hodetelefoner.

Aktuelt i flere industrier
Filmindustrien har jobbet med å få bedre kvalitet på bilde og lyd i alle år, og dette kan fort vise seg å bli populært i fremtiden. Ifølge Wikipedia ble teknikken brukt på Pink Floyds album «The Final Cut» fra 1983.

Men det vil likevel kanskje være i spillindustrien teknikken vil være mest aktuell, da det gjerne er denne industrien som henvender seg til personer som benytter hodetelefoner.

Kjenn lukten av lyden
Holophonic.ch har på sine nettsider lagt ut en rekke eksempler på holofoni. Skal vi tro informasjonen på nettsiden skal effekten av holofoni være så effektiv at det har blitt rapportert at enkelte har kjent svovellukten når de har hørt en fyrstikk har blitt tent.

Deres nettsider er dessverre som regel svært trege eller utilgjengelig, men et eksempel fra nettsiden kan lastes ned her for de som er ivrige. Husk at hodetelefoner gir best resultat.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.