Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Frikjent for bedrageri

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Byggmester Harald Langemyhr ble frikjent for bedrageri.

TINGHUSET (NA24) Dommen mot byggmester Harald Langemyhr falt i Oslo Tingrett i dag. Byggmesteren ble frikjent.

Langemyhr reagerte med et enkelt nikk da han fikk dommen.

- Ikke overrasket

- Jeg er glad for dommen, men ikke overrasket, sier Langemyhr til NA24.

Utover det ønsker ikke byggmesteren å kommentere dommen.

- Vi er lettet og glad. Vi er helt enig i dommen og betrakter dette som en full frifinnelse, sier Langemyhrs advokat Ellen Holager Andenæs til NA24.

- Jeg syns det er beklagelig at man må ha en lang og kostbar rettsprosess for å få en objektiv vurdering, fortsetter Andenæs.

Retten begrunner frikjennelsen med at det ikke finnes sikre bevis. Retten mener at Langemyhr ikke har bidratt til bedrageriforsøk.

"Oslo tingrett har i dag frifunnet Harald Langemyhr og Rafal Garan for samtlige bedragerianklager. Retten kan ikke se at det er ført bevis for at byggherren ble bedratt av Harald Langemyhr, verken for arbeid knyttet til utvendig betong, innvendige pussarbeider eller rehabilitering av taket ved sykehjemmet", skriver Oslo tingrett.

100.000 i bot

Langemyhr blir imidlertid dømt for brudd på arbeidsmiljøloven.

"Tingretten har funnet Harald Langemyhr og Byggmester Harald Langemyhr AS skyldig i brudd på arbeidsmiljøloven, ved at firmaet lot flere enn to arbeidere bo i relativt trange brakker. Etter omstendigheten i saken var dette i strid med arbeidsmiljøloven § 4-4 fjerde ledd om at innkvartering som arbeidsgiver besørger", sier Oslo tingrett.

Langemyhr får en personlig bot på 50.000 kroner samt at selskapet for en tilsvarende bot. Han må ikke dekke saksomkostninger. Retten tar i betrakning at Langemyhr har vært under stor belastning på grunn av blant annet varetektsfengsling.

Dette er saken:

Oslo politidistrikt tok ut tiltale i 2010 mot selskapet Byggmester Harald Langemyhr AS lokalisert i Tønsberg. I tillegg var daglig leder og styreformann i selskapet, Harald Langemyhr, samt en av selskapets ansatte tiltalt.

Saken startet allerede i mars 2007 da Langemyhr ble siktet. Tiltalen omfattet fullbyrdede bedragerier for minst 18 millioner kroner overfor Omsorgsbygg Oslo KF/Oslo Kommune i tillegg til forsøk på bedragerier for litt over fire millioner kroner. Videre var selskapet og daglig leder tiltalt for flere overtredelser av arbeidsmiljøloven.

Jobbet uten sikting
Bruddene på arbeidsmiljøloven skal være at arbeidstakerne har arbeidet for mye, at de har vært henvist til å sove for trangt og at arbeid har foregått uten tilstrekkelig sikring.

Langemyhr har stilt seg uforstående til siktelsen.

Overfakturering
Byggmesteren ble i 2008 siktet for grovt bedrageri og forsøk på grovt bedrageri for 27 millioner kroner. Dette skal ha blitt gjort ved hjelp av overfakturering knyttet til arbeider gjort ved Økern sykehjem og Sinsen barnehage i Oslo. Selv sa Langemyhr at han var uskyldig, og sa han ville kreve kommunen for titalls millioner han mente å ha til gode.

Utgangspunktet var en kontrakt mellom Oslo kommune ved Omsorgsbygg og Langemyhr på 23 millioner kroner for rehabilitering av Økern sykehjem. Langemyht utførte så tre tilleggsarbeider med en total kostnadsramme på 34 millioner kroner.

Grunnlaget for siktelsen mot Byggmester Harald Langemyhr AS er fakturaen på totalt 34,2 millioner kroner som firmaet sendte Omsorgsbygg for de tre ekstraoppdragene.

Omsorgsbygg betalte ut 23,9 millioner kroner. Så engasjerte Omsorgsbygg konsulentselskapet OPAK til å gjennomgå Langemyhrs arbeider. OPAK konkluderte med at de utførte arbeider, etter deres mening, kun beløper seg til 6,3 millioner.

Firedoblet lønnen
Etter å ha levert gode overskudd og tatt ut til sammen seks millioner i utbytte i 2005 og 2006, ble det ikke utbytte i 2007.

Isteden gikk Byggmester Harald Langemyhr AS med vel 21.000 kroner i underskudd. Han firedoblet imidlertid lønnen sin fra året i forveien, og tok ut over fire millioner kroner i lønn og annen godtgjørelse mot rundt en million kroner i 2006.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!