På den mindre klimaivrige banehalvdelen kappes Senterpartiet og Fremskrittspartiet. En av de store klimatiltakene som er igangsatt av regjeringen, med bred støtte på Stortinget, er elektrifisering av oljeplattformer.

Det vil anslagsvis koste norske skattebetalere rundt 40 milliarder kroner. Foreløpig er det lagt opp til å strekke kabler fra land og ut til plattformene. Det har ført til at en del er bekymret for økte strømpriser for forbrukere og bedrifter.

– Bortforklaring

I et ledd for å stoppe elektrifiseringspolitikken, fremmet Fremskrittspartiet et forslag i mars hvor de ville stoppe elektrifisering med strøm fra land.

Men Senterpartiet stemte ned forslaget.

– Dette er store spørsmål som vi ikke kan ta stilling til i et dokument 8-forslag. Det er bebudet en stortingsmelding som skal lanseres om kort tid. Der vil vi komme tilbake til energispørsmål, sier Sp-politiker Sandra Borch.

Les mer: Mener MDG og Frp bommer i kjøttkake-strid: - De eldre skal ikke redde klima

Det får Frps klimapolitiske talsmann Terje Halleland til å riste på hodet.

– Det er bare tull og bortforklaring. Dette vil føre til økte priser som forbrukerne må ta, norsk industri må ta, og det er enorme kostnader for å elektrifisere sokkelen. 50 milliarder koster det for Equinor, hvor en regning på omtrent 40 milliarder sendes til skattebetalerne - med minimal klimaeffekt, sier Halleland.

Kritikerne av elektrifiseringen påpeker at gassen som vanligvis generer strøm på plattformene, dermed vil eksporteres videre til Europa og brennes der i stedet. Dermed vil det totale klimautslippet i verden ikke gå ned i stor grad som følge av elektrifisering.

Les også: Erna Solberg om strukturell rasisme: – Det finnes i samfunnet vårt

– Ryddet i eget reir

Borch mener imidlertid det kan finnes gode måter å elektrifisere plattformene på - men lover at det ikke er aktuelt å strekke kabler fra land.

– Vi er helt tydelig på at elektrifiseringen ikke skal gå på bekostning av kraftkrevende industri eller få økte strømpriser som konsekvens. Derfor vil vi ha elektrifisering med havvind, sier Borch.

Hun er lite imponert av Frp, og mener de har mye av skylden for at elektrifisering nå bli gjennomført - på grunn av deres rolle i regjering.

Les mer: Høyre vil skille elever i ulike klasserom ut fra faglig nivå

– Frp bør bruke tiden på å rydde opp i sitt eget reir før de kritiserer partier som virkelig har kjempet for industri, norsk eierskap og naturressurser og lave norske strømpriser, sier Borch.

Halleland fra Frp kjøper ikke svaret, og mener Senterpartiet burde skjønne det ettersom de har vært sterkt imot ACER og innføring av flere utenlandskabler.

– Det samme partiet mener vi ikke kan etablere flere utenlandskabler fordi prisen vil gå opp. Det må være ett fett om det er oljeplattformer eller om det er Tyskland som får strømprisen oppover.

Les også: Sp avviser Frp-frieri: - Trist å måtte si nei

Frp-politikeren hevder det er tidligst mulig med havvind i 2029 - dersom alle reguleringsrunder går etter planen, og synes det er et sidespor av Senterpartiet å bruke det som argument.

– Det er en enorm vilje etter å investere og skape nye arbeidsplasser, men da trenger bedrifter lave strømpriser som lenge har vært et viktig konkurransefortrinn i Norge, sier Halleland.