Gå til sidens hovedinnhold

Frp-politiker Bård Hoksrud ut mot Gunhild Stordalens smågodt-utspill: - Oppnår motsatt effekt

Bård Hoksrud reagerer på Gunhild Stordalens uttalelser, og mener folk burde få gjøre som de vil.

- Vi må slutte med formynderi, hvor folk går ut og sier at «jeg vet hva som er best for deg», sier Frp-politiker Hoksrud til Nettavisen.

Sist helt solgte blant annet Spar smågodt til svært lave priser - 4,90 kroner per hg. Trolig er det den laveste prisen på smågodt vi har sett her til lands siden 2017.

Det satte sinnet i kok for EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen, som tidligere denne uken blant annet sa til Nettavisen at «det er en kynisk måte å lokke særlig unge kunder inn i butikkene, og en direkte fraskrivelse av samfunnsansvar».

Stordalen mener de historisk lave prisene på smågodt er et brudd på løftet dagligvarekjedene ga i 2017, og er ikke i tvil om at lave priser vil få folk til å spise mer godteri. Hun trakk også fram at sukker har en rekke skadelige effekter.

- Ikke gi dårlig samvittighet

Hoksrud mener folk må få ha frihet og ansvar til å gjøre som de selv vil.

- Det må bli slutt på pekefingermentaliteten, hvor noen mener de skal passe på andre mennesker, sier han.

Han understreker at det er bra å begrense godteriinntaket, men det handler om friheten og ansvaret folk får.

- Jeg synes ikke man skal gi folk dårlig samvittighet og skam for å spise godteri, sier han.

- Det er en del som er glad i mentaliteten om at de skal styre og bestemme hva andre skal gjøre. Det behøver man ikke, sier han.

Les også: Gunhild Stordalen med MDG-bønn: - Jeg er oppriktig dritbekymra

Mener det kan ha motsatt effekt

Han tror Stordalen liker å provosere litt, men er også klar over hennes engasjement gjennom EAT, om hva man bør og ikke bør spise. Likevel reagerer han på utspillene hennes i Nettavisens sak.

- Men er det ikke bra å ha fokus på det negative med sukker og godteri?

- Det fokuserer vi så mye på selv likevel. Hvis noen sier at dette skal du ikke gjøre, kan det få motsatt effekt, sier Hoksrud.

- Stordalen eller andre stopper ikke meg fra å kjøpe sjokolade om jeg vil ha, sier han.

Frp-politikeren mener man heller burde vri fokuset, og fokusere på hva du bør spise, og ikke hva du bør holde deg unna.

- Er det ikke det hun gjør da, å prøve å få folk til å velge sunn mat?

- Jeg tror nok det er det hun egentlig prater om, men hun oppnår det stikk motsatte hos leserne, tror jeg, sier han.

- Kjedene har fokus på sunn mat

Stordalen sa tirsdag at hun tar til orde for det må bli slutt på at usunn og lite bærekraftig mat prises lavt. Hun etterlyste større bevissthet rundt kjedenes prispolitikk.

Hoksrud mener det ikke er et problem at det kjøres priskrig eller lave priser generelt på smågodt. Han tror ikke folk løper til butikken kun for å kjøpe godteri, og at det ikke er smågodtprisen som er avgjørende for hvor du handler.

Han trekker dessuten fram at det allerede gjøres mye for å fremme mat som er bra for deg.

- Det finnes jo mange kampanjer som prøver å få folk til å spise sunt. «5 om dagen», for eksempel. I tillegg er dagligvarekjedene opptatt av det, sier han.

- Kjedene har både fokus på sunn og billig mat, jobber for å redusere sukkerinnhold i mat, og fokus på lokalmat. Det er positivt, påpeker Hoksrud.

Les også: Butikkhyllene tømmes for plastposer og brusbokser: Kiwi og Coop melder om leveringsproblemer

- Mange har ikke frie valg

Gunhild Stordalen har fått framlagt Hoksruds uttalelser, og svarer på kritikken i en e-post til Nettavisen.

- Her er Hoksrud på bærtur. Vi har masse kunnskap, ikke bare om sukkerets skadelige effekter, men også om hva som påvirker våre matvalg. Pris er en av de aller viktigste faktorene, sier hun.

Stordalen mener hovedproblemet ikke er at godteri er billig, men hovedproblemet er at det er mye billigere enn sunn, skikkelig mat.

- EAT og jeg er forkjempere av valgfrihet. Men realiteten i dag er at veldig mange ikke har frie valg, fordi de ikke har råd. På verdensbasis har tre milliarder ikke råd til å spise sunt. Selv om situasjonen er annerledes her i landet, så er det ingen tvil om at stup-pris på alt som er skadelig gjør det mye vanskeligere for folk, og særlig de med dårlig råd, å velge det som er sunt, forklarer Stordalen.

Les også: Ekstreme prisforskjeller på Paracet: - Våre marginer ville vært fantastiske med den prisen

Stordalen mener dagligvarebutikkene vet akkurat hva som selger.

- Hadde folk flokket til butikkene på grunn av billig brokkoli, hadde priskrigen stått der, påpeker hun.

- Dette er både dagligvarekjedene sitt moralske og samfunnsmessige ansvar, men først og fremst politikernes, at alle i Norge skal kunne ha reelle valg, også til å velge sunt og bærekraftig. Det kan ikke forbli et rikmannsgode, slik det er i dag, sier Stordalen.