SANDNES (Nettavisen:) – Personlig har det vært en av de mest innholdsrike månedene jeg har levd. I romjulen frir jeg til kjæresten min, og får et rungende ja. Alt er lyst og livet er bra. Så blir alt snudd på hodet, sier Pål Morten Borgli.

Frp-politikeren har i mange år markert seg som en sterk og tydelig stemme på Vestlandet, og har fått mye oppmerksomhet for sitt oppsiktsvekkende samarbeid med Arbeiderpartiet om makten i Sandnes.

For Borgli er det hverken rart eller oppsiktsvekkende at han som Frp-politiker sitter som varaordfører i en by med ordfører fra Arbeiderpartiet. De gamle kamphanene Stanley Wirak (Ap) og Borgli fant sammen i 2011, og har styrt byen siden. For Borgli handler det om å legge til rette for innbyggere av alle slag. I en av Norges raskest voksende byer handler det stort sett om å bygge ut. Boliger, skoler, barnehager og idrettsanlegg.

– Byen har blitt doblet i størrelse siden jeg først startet som politiker. Nå er vi snart 80.000 innbyggere. Vi er et nøkternt folkeslag med store idrettsstjerner og stolte industribedrifter, sier Borgli.

Les også: Slik går du ned i vekt med jogging: Handler ikke om hvor fort du løper, men hvor langt (+)

Les også: Tormod (44) skal dø av kreft: – Hadde jeg visst som 23-åring at jeg skulle få denne beskjeden som 43-åring, hadde jeg kanskje levd litt annerledes (+)

– Hjertet kunne stoppet når som helst

Til tross for at pilene på mange områder har pekt oppover for Sandnes, ble høsten tøff for Borgli og Frp. Bompengene ble et mareritt, og varaordføreren slet med å overbevise velgerne om at han forsøkte å fjerne rushtidsavgiften. Inn mot valget ble det i tillegg regjeringskaos. Borgli og Sandnes Frp mistet tre mandater og gikk tilbake over 5 prosentpoeng.

52-åringen sier selv at han forsøkte å ta vare på seg selv. Han har alltid løpt en gang i blant, røyker ikke, og er forsiktig med alkohol. Men han kunne legge på seg noen ekstra kilo. Da kompenserte han med å kun leve på vann og juice en uke eller to. Og så var det jobben, da.

– For meg er det jobb 24/7. Jeg er tilgjengelig uansett om det er julaften, ferie, 17. mai eller hva det måtte være. Det er nok noe som har kostet og tært på kroppen, sier Borgli.

For to år siden overtok kommunene ansvaret for borgelige vielser. Siden 1. januar 2018 har Borgli viet 111 ektepar. Ingen politikere i distriktet har viet flere. Han er alltid ledig. I romjulen tok han også selv mot til seg og fridde til kjæresten Natasa Jovicic (33) fra Bosnia. Paret kunne begynne å planlegge for framtiden.

Så kjente varaordføreren et ubehag. Queens Park Rangers-supporteren Borgli var i London for å se laget sitt slå Leeds 1-0. Brygget han på en forkjølelse? Noen dager i forveien hadde han stått ute med Jan Tore Sanner (H) i vær og vind for åpne en ny skole i byen, Wang Ung. Eller var det en lungebetennelse?

Les også: Camilla (26) overlevde kreftsykdommen. Så fikk tvillingsøsteren den nedslående beskjeden (+)

Vanligvis kunne han løpe en mil sammen med datteren, proffsyklisten Stine Borgli. Nå kunne han knapt gå 50 meter uten å bli andpusten. Han valgte å overse signalene fra kroppen, og møtte opp på rådhuset mandag morgen som vanlig. Der kom han i prat med en lege som skjønte alvoret. Borgli ble sendt til sykehuset, og det ble raskt klart at én av hjertets kransårer var tettet. 52-åringen måtte bli hasteoperert.

– Det er helt uvirkelig å tenke på. Plutselig ligger jeg på operasjonssalen. Jeg har hatt flaks, sier Borgli.

Hver tredje person som får hjerteinfarkt har ikke typiske symptomer på brystsmerter. For Borgli kjentes det ikke som han trodde et infarkt ville føles. I verste fall kunne infarktet utviklet seg til en hjertestans. Jo raskere behandlingen gis, dess bedre forebygges hjerteskade. Borgli bruke imidlertid dager før han kom seg til legen, som ikke kunne forstå hvorfor politikeren ikke dro tidligere.

– Jeg har vært heldig. Hjertet kunne stoppet når som helst. Det har ikke vært kjekt, men nå skal jeg være fikset. Noen dager tenker jeg at dette er pyton, og at jeg er redd for at det skal skje igjen. Men i går forsøkte jeg å løpe. Etterpå gliste jeg fra øre til øre, sier Borgli.

Ingen sammenheng med regjeringsexit

Nå vil 52-åringen bruke tid på å granske egen livsstil. Han er sykemeldt ut måneden, og vil sette seg treningsmål som var høyere enn før infarktet. Hvor godt han følger behandlingsopplegget og legger om til en sunnere livsstil, avgjør hvor raskt han vil bli helt frisk.

– Jeg vil trene mer og få mer energi. Helst vil jeg bli 20 år yngre. Det passer bra når jeg skal gifte meg med en 33-åring, sier Borgli.

Artikkelen fortsetter under meningsmålingen:

Samme dag som den profilerte Frp-politikeren ble hastet til Stavanger universitetssjukehus, fikk moderpartiet nok og gikk ut av regjering. Borgli humrer godt av det tilfeldige sammentreffet. Flere på sykehuset, i mottaket, på hjerteavdelingen og blant portørene, spøkte med at avgangen ble for mye for varaordføreren. Sannheten er at Borgli synes det er riktig tidspunkt for partiet å gå i opposisjon.

– Om saken var stor nok eller ikke, kan diskuteres. Men vi kunne ikke gi etter for grusomme IS-krigere. Velgerne hadde aldri akseptert det, og vi skal ikke være partiet som bøyer av. Dette handler ikke om ungene, de kunne vært tatt ut, sier Borgli, om saken som til slutt fikk det til å renne over for Frp.

Hva venter videre for Frp? Borgli mener partiet ikke må frede sine tidligere regjeringskamerater, og sier at Frp kan og bør finne sammen med Ap og Sp i saker om olje, næringsliv og kommunepolitikk på Stortinget. Mye ligger på Høyre og Erna Solbergs skuldre, mener varaordføreren. Vil partiet la seg dra mot sentrum, eller vil Høyre fortsette å ha tett kontakt med Frp?

– Høyre er et parti som ikke har klare meninger om noe som helst, mener jeg. De er først og fremst maktsyke, og skal ha ordførere, statsminister og de mest sentrale posisjonene. Alt blir vannet ut i ulike kompromisser. Det er slik jeg kjenner partiet, sier Borgli, som likevel understreker at han samarbeider godt med mange Høyre-politikere.

Les mer: Siv Jensen raljerte med Høyre-ledelsen: Nå får hun et giftig stikk fra sin tidligere partner

Stiller seg bak Siv Jensen

I Frp er det tradisjon for å la lederne sitte lenge. Helst så lenge de selv har lyst. Likevel, i månedene og ukene før regjeringsexiten murret det i partiet. Da Nettavisen spurte over 250 tillits- og folkevalgte i Frp om deres tillit til Jensen før jul, svarte 65 prosent at de hadde tillit til Jensen - men bare halvparten mente at hun burde fortsette til neste stortingsvalg i 2021.

Les også: Siv Jensen tar gjenvalg som Frp-leder

Borgli var blant dem som lettet på sløret, og fortalte at partiet må planlegge for et lederskifte etter 13 år med Jensen. Den påstanden står han fortsatt for, selv om Jensen gjenvant mange Frp-tillitsvalgtes tillit gjennom måten hun tok partiet ut av regjering på.

– Hvis strategien hadde vært at vi skulle sitte i regjering for enhver pris, hadde det vært et tema med ny leder. Men det er ikke tilfelle lenger. 20. januar, dagen jeg havnet på sykehuset, var en av Siv Jensens største dager som partileder. Hun var utrolig god, sier Borgli, og fortsetter:

– Partiet har hatt målinger ned mot syv-åtte prosent, og to-tre prosent i storbyene. Det kan vi ikke leve med, og det er en leders ansvar. Her i regionen er det mange som spør hvem som kommer etterpå, for det er en tid for alt. Partiet skal nå finpusse Frp-profilen for de neste årene, og det er noe landet trenger. Vi kommer til å få enormt med gjennomslag.

Selv kunne Borgli tenkt seg å prøve seg i rikspolitikken. Han vet han er ønsket og blir lyttet til. Han har hatt flere muligheter tidligere. Men partiet vet at Sandnes er viktigst for Borgli. Han kan snakke på inn- og utpust om gaukebyen. Det er snart ikke folk i London som ikke vet hva og hvor Sandnes er lenger, ifølge den ihuga QPR-patrioten.

– Jeg glad i og stolt av byen min. Men vi har endret oss mye når det har kommet så mange tilflyttere. Det er snodig, for nå kjenner ikke alle hverandre sånn som vi gjorde før. Det er tøft og kult at vi klatrer så raskt mot 100.000 innbyggere. Enten styrer vi mot stagnasjon og avvikling, eller så fortsetter vi mot vekst og utvikling. Jeg vil bli og sørge for at det blir det siste, sier Borgli.

Les også: Marie (42) var lei av at kontoen var tom før neste lønning kom inn. Så tok hun fire grep som forandret alt (+)

Les også: Eksklusive artikler fra FourFourTwo (+)