*Nettavisen* Økonomi.

Frp tar opp kampen om ølsalg på bensinstasjoner

BENSINSTASJONER: Frps helsetalskvinne Åshild Bruun-Gundersen sier at partiet prinsipielt ikke ser forskjellen på ølutsalg fra dagligvarebutikk eller bensinstasjon

BENSINSTASJONER: Frps helsetalskvinne Åshild Bruun-Gundersen sier at partiet prinsipielt ikke ser forskjellen på ølutsalg fra dagligvarebutikk eller bensinstasjon Foto: Gorm Kallestad (NTB Scanpix)

Fremskrittspartiet vil lette på norske alkoholregler og fremmer igjen forslag om ølutsalg på bensinstasjoner og i kiosker.

30.05.20 12:23

Partiet måtte tåle streng alkoholpolitikk i regjering med KrF, men fremmer nå i den ferske stortingsinnstillingen om åpningstider for Vinmonopolet forslag om flere lettelser på norske alkohollover, skriver Vårt Land.

I det nye forslaget vil Frp «tillate at kommunene kan si ja til søknader om salgsbevilling, også når søknaden kommer fra servicehandelsbedrifter».

Les også: Høyre vil at flere skal få selge sterkøl: - Blir en krevende sak

– Frp ser ingen prinsipiell forskjell på om lokalet heter matbutikk eller bensinstasjon, sier helsetalskvinne Åshild Bruun-Gundersen (Frp) til Vårt Land.

Hun mener kommunene selv vil være i stand til å finne ut hvor det kan selges øl.

– I mange små kommuner er jo bensinstasjonen nærbutikken. Da bør kommunen kunne avgjøre og definere dette, mener Bruun-Gundersen.

Les også: Norge må tillate alkohol levert på døra overalt

Frp foreslår også blant annet å la dagligvarebutikker selge alkoholholdig drikke med opp til 4,7 prosent gjennom hele åpningstiden og kutte avgiftene på alkohol til samme nivå som våre naboland for å unngå handelslekkasje.

Les også: Advarer mot høyt alkoholforbruk under koronakrisen: – Kan bli mer mottakelig for smitte (+)

Støtter kravet

Virke Servicehandel, som er hoved- og arbeidsgiverorganisasjon for landets kiosk- og bensinstasjonnæring, støtter kravet, skriver de i en pressemelding. De mener dagens salgsbevillingsforbud for servicehandelen undergraver prinsippet om konkurranse på like vilkår i det samlede dagligvaremarkedet.

Les også: Stor salamitest: Store forskjeller blant 46 varianter fra norske butikkhyller (+)

- For oss er det uforståelig at myndighetene gir dagligvarenæringen enerett på å tilby forbrukerne en komplett handlekurv. Dette strider mot prinsippet om konkurranse på like vilkår og samsvarer dårlig med Stortingets ønske om flere og sterkere utfordrere i det samlede dagligvaremarkedet, sier Iman Winkelman, leder for Virke Servicehandel i pressemeldingen.

Han forteller til Nettavisen at flere har reagert på den ønskede endringen i regelverket og mener det vil føre til at alkoholkonsumet i samfunnet går opp. Ferske tall Virke Servicehandel har sett på, viser at det ikke stemmer.

Klikk på bildet for å forstørre. NEDGANG: Virke har utarbeidet en graf basert på tall fra Folkehelseinstituttet og Statistisk sentralbyrå, som viser at hvor mye alkohol vi drikker ikke påvirkes av et økt antall salgssteder.

NEDGANG: Virke har utarbeidet en graf basert på tall fra Folkehelseinstituttet og Statistisk sentralbyrå, som viser at hvor mye alkohol vi drikker ikke påvirkes av et økt antall salgssteder. Foto: Graf: Virke Servicehandel

- Den viser at det ikke er noen direkte sammenheng mellom antall utsalgssteder og omsatt mengde svake alkoholholdige drikkevarer i det norske markedet. Eksempelvis har antall salgssteder økt med 7,3 prosent i den siste ti-årsperioden (2008 – 2018), samtidig som omsatt mengde har gått ned med 12,6 prosent, opplyser han.

Stortinget skal behandle saken tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag