Partiet måtte tåle streng alkoholpolitikk i regjering med KrF, men fremmer nå i den ferske stortingsinnstillingen om åpningstider for Vinmonopolet forslag om flere lettelser på norske alkohollover, skriver Vårt Land.
I det nye forslaget vil Frp «tillate at kommunene kan si ja til søknader om salgsbevilling, også når søknaden kommer fra servicehandelsbedrifter».
Les også: Høyre vil at flere skal få selge sterkøl: - Blir en krevende sak
– Frp ser ingen prinsipiell forskjell på om lokalet heter matbutikk eller bensinstasjon, sier helsetalskvinne Åshild Bruun-Gundersen (Frp) til Vårt Land.
Hun mener kommunene selv vil være i stand til å finne ut hvor det kan selges øl.
– I mange små kommuner er jo bensinstasjonen nærbutikken. Da bør kommunen kunne avgjøre og definere dette, mener Bruun-Gundersen.
Les også: Norge må tillate alkohol levert på døra overalt
Frp foreslår også blant annet å la dagligvarebutikker selge alkoholholdig drikke med opp til 4,7 prosent gjennom hele åpningstiden og kutte avgiftene på alkohol til samme nivå som våre naboland for å unngå handelslekkasje.
Les også: Advarer mot høyt alkoholforbruk under koronakrisen: – Kan bli mer mottakelig for smitte (+)
Støtter kravet
Virke Servicehandel, som er hoved- og arbeidsgiverorganisasjon for landets kiosk- og bensinstasjonnæring, støtter kravet, skriver de i en pressemelding. De mener dagens salgsbevillingsforbud for servicehandelen undergraver prinsippet om konkurranse på like vilkår i det samlede dagligvaremarkedet.
Les også: Stor salamitest: Store forskjeller blant 46 varianter fra norske butikkhyller (+)
- For oss er det uforståelig at myndighetene gir dagligvarenæringen enerett på å tilby forbrukerne en komplett handlekurv. Dette strider mot prinsippet om konkurranse på like vilkår og samsvarer dårlig med Stortingets ønske om flere og sterkere utfordrere i det samlede dagligvaremarkedet, sier Iman Winkelman, leder for Virke Servicehandel i pressemeldingen.
Han forteller til Nettavisen at flere har reagert på den ønskede endringen i regelverket og mener det vil føre til at alkoholkonsumet i samfunnet går opp. Ferske tall Virke Servicehandel har sett på, viser at det ikke stemmer.
- Den viser at det ikke er noen direkte sammenheng mellom antall utsalgssteder og omsatt mengde svake alkoholholdige drikkevarer i det norske markedet. Eksempelvis har antall salgssteder økt med 7,3 prosent i den siste ti-årsperioden (2008 – 2018), samtidig som omsatt mengde har gått ned med 12,6 prosent, opplyser han.
Stortinget skal behandle saken tirsdag.