Gå til sidens hovedinnhold

Frp-topp trekker seg i Sylvi-protest

Trekker seg i protest etter 16 år på Stortinget.

– Jeg har gitt beskjed om at jeg trekker meg som ruspolitisk talsperson. Jeg kommer ikke til å engasjere meg i rusreformen. Jeg opplevde det som en direkte mistillit til meg, siden jeg sto som ansvarlig for den saken, sier stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos til VG - Kjos har sittet på Stortinget for Fremskrittspartiet i 16 år.

Under et hittil ukjent drama i forbindelse med Frps landsstyremøte 21. mars vedtok partiets landsstyre med overveldende flertall å gå imot regjeringens forslag til rusreform, skriver avisen.

Les også: Sylvi Listhaug innstilt som ny Frp-leder

Kjos forteller at hun hadde i oppdrag av partileder Siv Jensen å forberede stortingsgruppens behandling av rusreformen, som var planlagt onsdag 24. mars, altså etter landsstyremøtet. Kjos mener at hun som ruspolitisk talsperson ble avskåret fra behandlingen av en viktig sak for partiet, selv om hun var gitt mandatet med å utrede.

– Jeg etterlyste lørdag kveld om det ble fremmet en resolusjon. Da ringte Sylvi, og jeg gjentok hva jeg følte om den prosessen. Resolusjonen ble likevel fremmet og votert over på søndag, sier Kjos til VG.

Les også: Høie hamret ned Listhaugs vaksinekritikk: – Det er en skikkelig dårlig deal for den norske befolkningen

Stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen, inntil februar var helsepolitisk talsperson i Frp, og stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad, som sitter i landsstyret, uttrykker begge støtte til Kjos og skepsis til prosessen i denne saken. Sylvi Listhaug har ikke ønsket å kommentere saken overfor VG, mens avtroppende partileder Siv Jensen skriver dette i en melding til VG:

– Det har vært et stort engasjement i partiet om denne saken. Veldig mange har vært helt avvisende til avkriminalisering. Landsstyrets redaksjonskomité under ledelse av Sylvi Listhaug fremmet forslag til en resolusjon, som et overveldende flertall stemte for.